Despre diferență

July 26th, 2012

Despre diferentaTrăia cândva un împărat oriental, a cărui înțelepciune lumina pâmântul ca un soare, a cărui deșteptăciune nu era depășită de nimeni și a cărui bogăție întrecea de departe pe a oricui. Într-o zi, un vizir a venit la el cu o față nefericită.

–          Mărite sultan, tu ești cel mai înțelept, cel mai mare și cel mai puternic om de pe pământ, spuse el.

Tu ești stăpân peste viață și peste moarte. Dar ce am auzit când călătoream prin ținut? Peste tot, oamenii te laudă. Dar unii au vorbit foarte urât despre tine. Făceau glume și se plângeau de deciziile tale înțelepte. Cum se face, prea-puternicule între toți puternicii, că există o asemenea nesupunere în țara ta?

Sultanul zâmbi cu îngăduință și răspunse:

–          Ca toți oamenii din împărăția mea, știi ce am realizat pentru voi toți. Șapte ținuturi sunt sub

stăpânirea mea. Sub domnia mea, șapte ținuturi au progresat și au dobândit prosperitatea. În șapte ținuturi, oamenii mă iubesc pentru imparțialitatea mea. Ai cu siguranță dreptate. Pot face multe lucruri. Pot pune să fie închise porțile uriașe ale orașelor mele. Dar există un lucru pe care nu îl pot face. Nu pot închide gurile supușilor mei. Nu este cu adevărat o problemă că unii oameni mă vorbesc de rău. Ceea ce e important este să fac bine.”   

Sursa: Cartea „Poveşti orientale ca instrumente de psihoterapie”, autor Nossrat Peseschkian

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.