Raţă sau şoim – Alegerea îţi aparţine

September 13th, 2011

Raţă sau şoim - Alegerea îţi aparţine

Rodrigo aştepta o maşină pentru a merge la aeroport. Atunci când un conducător auto s-a apropiat, primul lucru pe care Rodrigo l-a observat, a fost faptul că taxiul şoferului era curat şi lucea. Taximetristul – care era foarte elegant, purtând cămaşă albă, cravată neagră şi pantaloni negri foarte bine călcaţi – s-a întors şi a deschis portiera din spate.

I-a dat un carton laminat lui Rodrigo şi a zis: „Eu sunt Willy, şoferul Dvs. În timp ce vă pun valiza în portbagaj, aş vrea să citiţi misiunea mea.”

După ce se aşezase, Rodrigo a început să citească misiunea lui Willy: „A-i duce pe clienţii mei la destinaţia lor finală în cel mai rapid, sigur şi mai economic mod posibil prin asigurarea unui mediu prietenos.”

Rodrigo a fost şocat. Mai ales atunci când şi-a dat seama că şi interiorul maşinii era ca şi exteriorul maşinii: curat şi fără pată!

După ce se aşezase la volanul maşinii, Willy a întrebat: „Doriţi o cafea? Am un termos cu cafea decofeinizată şi unul cu cafea normală.” Rodrigo a spus în glumă: „Nu, mai degrabă aş vrea o băutură.” Willy zâmbind i-a spus: „Nici o problemă, am în frigider cola normală şi dietetică, apă şi suc de portocale.” Rodrigo, aproape bâlbâit, a spus: „Voi lua o Coca-Cola dietetică.”

În timp ce îi oferea băutura, Willy a spus: „Dacă vreţi ceva de citit, am câteva ziare cu ştiri şi pronosticuri.”

La începutul călătoriei, Willy i-a înmânat lui Rodrigo un alt carton laminat: „Acestea sunt posturile de radio disponibile şi tipurile de melodii redate de ele, dacă doriţi să ascultaţi un post de radio.”

Apoi Willy a spus că are şi aer condiţionat şi l-a întrebat dacă temperatura era potrivită pentru el.

I-a propus lui Rodrigo traseul care ar fi cel mai bun către destinaţia lui în acel moment al zilei, şi i-a spus că dacă doreşte, ar fi fericit să vorbească cu el. Dupa cum poate să stea în linişte dacă preferă să mediteze.

„Spuneţi-mi, Domnule Willy, a întrebat uimit Rodrigo, vă trataţi întotdeauna clienţii aşa cum mă trataţi pe mine?”

Willy a zâmbit în oglinda retrovizoare: „Nu, nu întotdeauna. De fapt, doar în ultimii doi ani. Primii cinci ani de muncă i-am petrecut rezolvând tot atâtea reclamaţii câte au şi ceilalţi şoferi de taxi. Într-o zi am auzit la radio despre Dr. Dyer, un guru în dezvoltare personală, care e scris o carte numită “Obţii dacă creezi.” Dyer a spus că dacă te scoli dimineaţa aşteptându-te să ai o zi proastă, aproape sigur că doar foarte rar aşteptarea aceasta nu ţi se va îndeplini. El a mai spus: „nu te mai plânge şi fi diferit faţă de concurenţa ta. Nu fi o raţă, ci fi un vultur. Raţa face doar zgomot şi se plânge, vulturii în schimb se înalţă deasupra grupului. ”

„Asta m-a lovit chiar în frunte”, a spus Willy. „Dyer a vorbit într-adevăr despre mine: scoteam în mod constant doar zgomot şi mă plângeam. Aşa că am decis să schimb atitudinea mea şi să fiu un vultur. Uitându-mă în jur am văzut maşinile altor şoferi. Interiorul era murdar, conducătorii auto nu erau prietenoşi şi clienţii nu erau fericiţi. Aşa că am decis să fac unele schimbări… Câte o schimbare o dată. Dacă clienţilor mei le-a plăcut lucrul respectiv, am făcut mai multe schimbări.”

„Situaţia arată că schimbările au avut rost”- a spus Rodrigo.

„Da, cu siguranţă da!”- a spus Willy. „În primul an după ce am devenit vultur, veniturile mele s-au dublat faţă de anul precedent. Anul acesta, probabil, vor fi de patru ori mai mari. Aţi avut noroc că aţi luat taxiul meu astăzi. De obicei, nu sunt liber. Clienţii mei îşi fac rezervarea prin telefon. Sau lasă mesaje pe robotul telefonic. Dacă eu nu-i pot servi, un alt conducător auto de încredere, un prieten vultur îi va servi.”

Willy a fost fenomenal. A oferit servicii de limuzină într-un taxi obişnuit.

Este foarte posibil să fi spus această poveste la mai mult de cincizeci de şoferi de taxi însă doar doi au prins ideea şi au dezvoltat-o. Când merg în oraşele lor, îi sun. Restul şoferilor fac zgomot ca nişte raţe şi-mi spun toate motivele pentru care nu pot face nimic din ceea ce Ie-am sugerat.

Willy taximetristul a optat pentru o soluţie diferită: a decis să se oprească să facă zgomot şi să se plângă ca o raţă, şi-a ales să se înalţe peste grup, precum vulturii.

Indiferent dacă lucraţi într-un birou, în întreţinere, sunteţi un profesor, funcţionar public, politician, ofiţer, angajat sau specialist într-un domeniu, cum vă comportaţi?

Aveţi lucruri pentru care faceţi zgomot şi vă plângeţi? Sau vă înălţaţi deasupra celorlalţi?

Amintiţi-vă: E decizia voastră iar timpul nu stă pe loc. 

(sursa: http://www.todopositivo.com/h/Aguila.php)

GD Star Rating
loading...
Raţă sau şoim - Alegerea îţi aparţine, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.