Accent pe latura pozitivă

August 15th, 2014

Accent pe latura pozitivăLarry David, creatorul sitcomurilor de mare succes Seinfeld şi Curb Your Enthusiasm, provine din Brooklyn, însă şi-a petrecut mare parte din viaţa în Los Angeles. Intr-una dintre rarele ocazii în care se afla în Manhattan, la o filmare a câtorva episoade pentru Curb — în care apare şi el —, David a mers la un meci de baseball pe Yankee Stadium.

 

Intr-un moment de respiro, camerele i-au proiectat imaginea pe giganticele ecrane Jumbotron. Toată lumea de pe stadion s-a întors către el şi l-a aclamat.

 

Toate bune şi frumoase, însă, pe când se pregătea să-şi ia maşina din parcare, puţin mai târziu în aceeaşi seară, cineva a scos capul pe geamul unei maşini în mişcare şi i-a strigat: „Larry, eşti praf!”

 

Pe drumul spre casă, obsedat de respectivul incident, Larry s-a tot întrebat cine a fost tipul respectiv. Ce a fost asta? Cine ar face aşa ceva? De ce ar spune cineva aşa ceva?

Era ca şi cum acei 50 000 de fani entuziaşti nici măcar n-ar fi existat — în mintea lui exista doar individul acela.

 

 

 

Negativitatea ne împinge către o sferă restrânsă de gânduri — ceea ce ne deranjează, în mare parte.

Potrivit unui principiu verificat al terapiei cog­nitive, concentrarea asupra aspectelor negative conduce direct la depresie.

Un astfel de tratament ar putea foarte bine să-l încurajeze pe cineva ca Larry David să retrăiască ceva pozitiv, cum ar fi momentul în care mulţimea l-a blamat, şi să rămână concentrat asupra acestui aspect.

 

Sentimentele pozitive ne ajută să ne extindem orizontul atenţiei; suntem liberi sa ne identificăm cu ce dorim. Şi, într-adevăr, gândirea pozitivă ne schimba perceptia.

Cum spunea si reputatul psiholog Barbara Fredrickson, care se ocupa cu studiul sentimentelor pozitive şi al efectelor acestora, atunci cand starea noastra este una placuta, centrul atentiei se muta de la egocentricul „eu” la mai tolerantul si mai prietenosul „noi”.

 

…vorbesc despre oamenii care îşi trăiesc viaţa in mod degajat, cu zâmbetul pe buze, concentrându-se asupra clipei prezente. La polul celălalt este cinismul, care generează pesimism, adică nu doar acutizarea incertitudinii, ci mai ales convingerea că undeva există forte întunecate care ţes conspiraţii tenebroase.

 

Totul ţine de perspectivă: cazul izolat al suporterul frustrat ori cazul celor 50 000 de fani entuziaşti?

 

Sursa: Focus, motivatia ascunsa a performantei, autor Daniel Goleman

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.