Bătrânul arţăgos şi neîngrijit

November 5th, 2013

Bătrânul arţăgos şi neîngrijitIn viaţă vom întâlni tot felul de oameni care nu se vor încadra în tiparul nostru. Dar cel mai adesea vom avea câte ceva de învătat de la ei. Indiferent cum este persoana care vă iese în cale, încercaţi să vă păstraţi inima deschisă şi să descoperiţi ce vrea Dumnezeu să învăţaţi de la ea, pentru că erori nu există. Viata ne aduce în contact cu oamenii si situaţiile de care avem nevoie.

In timp ce filozoful şi liderul spiritual Gurdjieff conducea o comunitate în Franţa, unul dintre membrii ei era un bătrân arţăgos şi neîngrijit. Nu se integra bine în grup şi nimeni nu se înţelegea cu el. Până şi bătrânul părea să-şi dea seama de acest lucru şi, după câteva luni dificile, a plecat la Paris. Gurdjieff a mers după el şi l-a rugat să se răzgândească, dar bătrânul refuza să revină la o situaţie atât de neplăcută. Până la urmă, Gurdjieff i-a oferit o pensie substanţială pentru a se întoarce în comunitate.

Când nesuferitul individ a reapărut în mijlocul lor, ceilalţi membri ai comunitătii au fost consternaţi. Iar când au mai aflat şi că Gurdjieff îl plătea – în timp ce ei erau cei care trebuiau să-i plătească lui pentru dreptul de a trăi în comunitate – au fost şi mai supăraţi.

Gurdjieff le-a explicat atunci de ce pur si simplu nu a putut să-l lase pe bătrân să plece: „Dacă n-ar fi fost aici, n-ati fi învătat ceea ce aveţi nevoie să stiti despre mânie sau despre compasiune”, le-a spus. „Iată de ce voi mă plătiţi pe mine, iar eu pe el.”

Inţeleptul învăţător ştia că bătrânul arţăgos era, de fapt, acea particulă fină de nisip, iritantă, care urma să dea naştere, în comunitatea lor, unor perle strălucitoare.

 

Nu credeţi că Dumnezeu face acelaşi lucru?

El „aranjează” lucrurile de aşa manieră încât să putem învăţa despre mânie, iritabilitate, răbdare şi compasiune. Când avem o aversiune pentru cineva de la bun început, probabil că ne-am întâlnit karma. Şi cu cât mai repede ne vom înfrunta karma şi o vom rezolva cu iubire, cu atât mai repede vom fi eliberaţi de ea. „Fii recunoscător pentru oricine îţi apare în cale”, sfătuia Rumi, „pentru că fiecare a fost trimis ca un ghid de dincolo.”

Sursa: „Cei sapte centri energetici”, autori: Elizabeth Clare Prophet si Patricia R. Spadaro

GD Star Rating
loading...
Bătrânul arţăgos şi neîngrijit, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.