Procedura pentru cazuri neplacute

March 13th, 2013
 1. Procedura pentru cazuri neplacuteImediat dupa o cearta/conflict/veste neplacuta e normal sa te simti putin (sau mai mult!) disconfortat.
 2. Gandurile despre eveniment vor persista si reveni destul de des in primele ore/zile de la situatia respectiva. O sa te simti vinovat sau indreptatit/insensibil (dupa personalitate) ca fond de rulare a acestor ganduri incercand sa intelegi “de ce” si unde ai gresit de ti se intampla tie asta.
 3. Noi, oamenii, avem un set de reactii destul de similare in situatii asemanatoare si e bine sa stii cam la ce sa ne asteptam in astfel de momente. Nu esti singurul caruia i se intampla sau care simte astfel! Intelege cum au simtit si procedat altii si invata de la ei!
 4. Cauta sa nu te identifici “de tot” cu situatia respectiva uitand ce esti tu cu adevarat!! De regula aceste situatii au un efect “umbrela”, adica ne fac sa vedem totul prin prisma emotiilor lor si asta nu e realitatea, dimpotriva, e o situatie de evaluare eronata a realitatii!! Acesta e doar un eveniment tranzitoriu din viata ta si tu nu esti acea situatie!! Esti infinit peste ea si mai mult decat atat! Ramai  constient!!
 5. E important sa nu uiti ca “maine” (sau in max 3 zile sau in ceva timp) dispozitia ta va fi din nou cea care era inainte de conflict (adica mai buna ca acum, sub impactul maxim al evenimentului!!). Creierul uita si emotiile se diminueaza. Asta sa iti repeti mereu: TOTUL TRECE! In curand va deveni o amintire tot mai indepartata si mai putin coplesitoare. Tot mai multi oameni sunt gata sa-ti garanteze asta!! Eu sunt unul dintre ei…
 6. Accepta din start ceea ce traiesti pentru ca ai ajuns in situatia asta pe baza actiunilor (sau inactiunilor!) tale trecute. Orice astfel de situatie neplacuta te forteaza sa te privesti atent, sa fi constient de tine si sa faci progrese pe ansamblu chiar daca acum iti vine greu sa vezi astfel lucrurile!! Ai putea multumi pentru situatie..stiu, inca nu esti pregatit, mai tarziu vei fi!
 7. Imediat dupa trairea conflictului/supararii cauta sa exprimi emotiile ce le ai, sa povestesti altora ce simti si astfel vezi si rezolvari, solutii sau cat e de real si relevant cum vezi tu lucrurile si cat de grave le percepi ca sunt. De fapt iti povestesti tie ce se intampla si asta te va ajuta sa patrunzi lucrurile mai bine. Cand vei depasi situatia cu adevarat nu vei mai simti nevoia sa povestesti despre ea si nici nu vei mai fi in situatia ca odata inceputa povestea sa nu te poti opri din relatarea ei…(asta e un semn ca inca esti afectat!).
 8. Apoi, dupa ce ai impartasit sentimentele/intamplarile pentru a primi impresii de la prieteni si cunoscuti (care vor diferi de cum vezi tu, cel prins, problema, si e normal sa fie asa, deci nu te supara pe “calmul” si “intelepciunea” lor!!) fa diverse lucruri sa uiti: ocupa-ti mintea cu
  lucruri care sa o absorba pozitiv! O minte ocupata cu ceva util si benefic nu este niciodata ingrijorata de ceva si nu face planuri eronate!!
 9. Cauta sa dormi min 8 ore in noaptea de dupa un conflict (sau in toate noptile din perioada dificila). Doar odihnit vezi lucrurile lucid si sanatos.
 10. Accepta ca situatia de fata va cere ceva timp de solutionare si trebuie abordata ca pe un proiect cu cap si coada, cu etape, de lungime si impact direct proportionale cu complexitatea ei. Esti managerul acestui proiect! Nu astepta solutii peste noapte, fara actiuni concrete, bine gandite, fara ca tu sa fi cat de cat echilibrat si atent, total implicat.
 11. Dupa 24/48 de ore de la situatie ..sau dupa zile…si nopti…poti incepe rationalizari (emite judecati/cauta justificari legate de problema) si poti aplica ce stii din teorii despre care ai auzit si tot nu ai tinut cont, desi ele sunt demonstrate ca functioneaza in favoarea ta:
  • tu esti responsabil pentru ceea ce traiesti si atragi in viata ta; nimic nu e o simpla coincidenta, ci doar cauza-efect (nu uita ca: 10 % din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90 % este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla!!)
  • ce nu ne omoara, ne intareste
  • daca nu putem fi fericiti, macar o sa devenim intelepti prin traversarea situatiei asteia
  • stii ca ceea ce te afecteaza nu e situatia in sine, ci modul cum gandesti despre ea, adica e bine sa cauti sa schimbi perspectiva din care privesti problema si automat vei vedea si solutii si emotiile tale vor fi functionale, in ajutorul tau
  • daca te vei echilibra emotional, indiferent ce vei alege sa faci in urma analizarii rationale a acelei situatii, vei stii ca ai decis constient si linistit, in cel mai bun mod posibil pentru acel moment/context/factori implicati
  • fi mai departe curios despre lectia pe care trebuie sa o inveti de la Univers cu aceasta situatie de viata, ramai deschis sa o afli si intelegi si sa ti cont de ea pe mai departe.

Despre cum sa multumesti pentru ceea ce traiesti intr-o situatie mai putin placuta iti voi scrie alta data.

Acum mi-ar place mult ca tu care traiesti o situatie dificila in vremile astea (ca mine), sau iti poti aminti de una (mai bine sa fie amintire!!), sa
imi scrii cum simti si cum o rezolvi, cum gandesti in aceste vremuri, cum ai gandit. Scrie-mi ca sa imbunatatesc “procedura” de mai sus pentru mine, pentru altii si sa ii ajutam pe cat mai multi sa se gestioneze optim intr-o situatie critica.

Aceasta e viata ta, participa plenar la ea!!

Iti multumesc in mod special pentru ca impartasesti cu noi invataturile tale de viata!!

GD Star Rating
loading...
Procedura pentru cazuri neplacute, 1.0 out of 10 based on 1 rating

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.