Înţelepciunea lui Socrate

May 20th, 2012

Intelepciunea lui SocrateUnii spun că Socrate a fost înţelept şi datorită provocărilor la care a fost supus de soţia sa.

Într-o zi, marele filozof s-a întâlnit întâmplător cu o cunoştinţă care alerga spre el agitat şi care i-a spus:

–          Socrate, trebuie să-ţi vorbesc despre unul dintre studenţii tăi.

–          Stai o clipă, – îi replica Socrate. Înainte să-mi spui, aş vrea să-mi răspunzi la 3 întrebări. Înainte să-mi vorbeşti despre studentul meu, să stăm puţin şi să testăm ce ai de gând să-mi spui. Primul test este cel al Adevărului. Eşti absolut sigur că ceea ce vrei să-mi spui este adevărat?

–          Nu –  spuse omul. De fapt doar am auzit despre el.

–          E-n regulă – zise Socrate. Aşadar, în realitate, tu nu ştii dacă este adevărat sau nu. Acum să încercam testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei să-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?

–          Nu, dimpotrivă…

–          Deci, a continuat Socrate,  – vrei să-mi spui ceva rău despre el, cu toate că nu eşti sigur că este adevărat?

Omul a dat din umeri, puțin stânjenit. Socrate a continuat.

–          Totuși mai poți trece testul, pentru că există a treia probă – testul Utilităţii. Ceea ce vrei să-mi spui despre studentul meu îmi este de folos?

–          Nu, nu chiar…

–          Ei bine, a conchis Socrate, dacă ceea ce vrei să-mi spui nu este nici Adevărat, nici de Bine, nici măcar de Folos, atunci de ce să-mi mai spui?

Omul era învins şi s-a ruşinat. Şi astfel Socrate nu a aflat niciodată că nevastă-sa îl înșela cu studentul respectiv.

Nu pot opri vorbele celor care vorbesc despre mine (mai ales când nu sunt de faţă), dar dacă nu pot să-i protejez pe ceilalți de aceste vorbe, îmi pot dezvolta un sistem de autoprotecție, de selectare a ce las să mă influențeze:

1. Este Adevărat?
2. Este Util?
3. Este Bine?

Sursa: articol scris de Gabriel Pascal; www.empower.ro

 

GD Star Rating
loading...
Înţelepciunea lui Socrate , 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.