Legea contrastelor
Hinduşii istorisesc povestea unui fermier care a găsit într-o zi un cal frumos pe proprietatea sa.
– O, ce noroc! Spune vecinul său, bătând din palme.
– Cine poate să vadă suficient de departe în viitor ca să spună ce e cu adevărat un noroc? Răspunde fermierul.
Într-adevăr, de îndată ce fiul fermierului încăleca pe cal, animalul îl azvârle la pământ, iar băiatul îşi rupe piciorul.
– O, ce ghinion! Îl compătimeşte vecinul.
– Cine poate să vadă suficient de departe în viitor ca să spună ce e cu adevărat un ghinion? Oftează fermierul, îngrijindu-şi fiul rănit.
În aceeaşi zi, mai târziu, un tiran însoţit de armata sa trece în marş prin regiune, luând tot ce poftesc de la ţărani şi obligându-i pe toţi tinerii zdraveni să se înroleze. Dar pe băiatul fermierului îl lasă în pace, din cauza piciorului rupt.
A doua zi, tiranul şi toată oştirea lui sunt răpuşi într-o bătălie cumplită.
– Ce noroc că fiul tău a fost cruţat! Declară vecinul.
Fermierul se mulţumeşte să zâmbească.
Povestea ne spune două lucruri. În primul rând, important nu e ceea ce ţi se întâmplă în viaţă, ci felul cum priveşti ceea ce ţi se întâmplă, perspectiva pe care o ai. În al doilea rând, important e cum priveşti un lucru în comparaţie cu altul.
Sau poate adevărata lecţie este “Lucrurile se pot înrăutăţi oricând!” Einstein a numit asta “legea relativităţii”. Noi o numim “legea contrastelor”.
Legea contrastelor spune că nu vedem lucrurile şi întâmplările aşa cum sunt ele cu adevărat, ci prin raportarea la alte lucruri şi întâmplări. Pentru o mână caldă, apă călduţă pare rece. Pentru o mână rece, aceeaşi apă pare caldă.
Sursa: Controlul minţii: Străvechea artă a războiului psihologic/LUNG, Haha. – Piteşti: Paralelă, 2009, pp. 190-191; http://www.delaomlaom.ro/2011/10/legea-contrastelor-poveste-cu-talc/
loading...
Comenteaza