Poveste Zen scurta, pentru Mihaita

February 19th, 2009

Poveste Zen scurta, pentru MihaitaO sa iti scriu o poveste din intelepciunea japoneza, o poveste zen.

Zen = o filozofie de viata, un mod de a trai fara sa faci rau altora si fara sa iti folosesti prea mult mintea, pentru ca ei considera ca mintea ne face sa avem griji, sa ne agitam, sa gandim negativ si sa nu vedem adevaratele lucruri simple si bune. Zen-ul te invita sa gandesti foarte simplu si sa faci lucrurile in mod natural, fara efort si incrancenare. E un mod de viata calm si linistit care spune ca totul e in tine si iluminarea (mantuirea) sufletului o poti face doar tu, depinde doar de tine.

Zen-ul are legatura si cu religia budista, care a pornit de la Budha – marele invatat ce a trait in India (Tibet) inainte de Hristos cam cu vreo 600 de ani inainte. Exista scoli zen, maestrii zen, preoti zen budisti – mereu rasi in cap – ca sa arate ca ei s-au lasat de lucrurile lumesti…si au ales o viata controlata. Cei mai multi stau in Tibet, in zona de langa India si Pakistan unde e si muntele Himalaya.

Povestea ce ti-am trimis-o pe e-mail data trecuta, cu baiatul care avea trei intrebari, era tot o poveste zen, adica plina de intelepciune care te invata ca raspunsurile sunt in tine, in jurul tau.

Acum povestea, si apoi pe net imi spui daca ai inteles-o:

Erau 4 calugari zen care au hotarat impreuna sa mediteze (sa stea in liniste) fara sa vorbeasca timp de 2 saptamani. La venirea noptii in prima zi, lumanarea din camera lor a scaparat si in final s-a stins.

Primul calugar a spus: “Oh, nu! Lumanarea s-a stins”

Al doilea calugar a spus: “Oare nu ne-am inteles sa nu vorbim?”

Al treilea calugar a spus: “De ce trebuie voi doi sa spargeti linistea?”

Al patrulea a spus razand: “Ha! Eu sunt singurul care nu a vorbit”

Povestea e gata. Acum trebuie sa vedem ce e de invatat din ea.

Daca te uiti la intelegerea lor vei vedea ca nici unul nu o respecta, dar fiecare face alt fel de greseala. Primul calugar, greseste si vorbeste pentru ca el e atras de lucrurile din jur (in loc sa stea si sa mediteze, el e atent in afara). Al doilea, greseste si vorbeste pentru ca in loc sa mediteze isi face griji cu privire la respectarea regulilor. Al treilea, greseste ca isi varsa furia pe primii doi. Al patrulea, greseste ca e prea mandru si se crede cel mai bun. Iar mandria (orgoliul sau ego-ul) nu e buna.

Incepi sa intelegi cum sunt povestile zen? Pline de talc, adica de intelepciune ce trebuie descifrata.

O sa revin zilele urmatoare cu cateva sfaturi de-ale detectivilor.

mami

GD Star Rating
loading...
Poveste Zen scurta, pentru Mihaita, 9.2 out of 10 based on 6 ratings

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.