Magicianul
Mullahul, predicator, vru să ia niște nuci pentru soția sa, pentru că aceasta îi promisese să-i gătească fesenjan, o mâncare preferată cu nuci. În bucuria anticipării mâncării sale preferate, mullahul băgă mâna în borcanul cu nuci și apucă atâtea, câte a putut prinde cu o singură mână. Când încercă să își scoată mâna din borcan, mâna i se blocase înăuntru. Oricât trase și răsuci, borcanul nu-i elibera mâna. Țipă, gemu și blestemă într-un fel în care un mullah chiar nu ar trebui. Dar nimic nu fu de ajutor. Chiar și când soția lui luă borcanul și trase de el cu toată puterea, nu se întâmplă nimic. Mâna lui rămase blocată în gâtul borcanului. După multe încercări zadarnice, își chemară vecinii pentru ajutor.
Toată lumea urmări cu mare interes această scenă care se desfășura dinaintea lor. Unul dintre vecini cântări situația din ochi și îl întrebă pe mullah cum s-a petrecut accidentul. Cu o voce jalnică și gemete de disperare, mullahul îi povesti despre nenorocirea sa.
Vecinul zise:
– Te voi ajuta, dacă faci exact cum îți spun eu.
– Promit că fac tot ce spui, numai să mă scapi de acest borcan îngrozitor.
– Atunci vâră-ți și mai adânc mâna în borcan.
Acest lucru i se păru ciudat mullahului, cum adică să-și bage mâna și mai adânc în borcan, când voia să și-o scoată de acolo? Dar făcu așa cum i spusese.
Vecinul continuă:
– Acum deschide-ți mâna și dă drumul nucilor pe care le ții.
Cererea aceasta îl supără pe mullah. În definitiv, el vroia nucile pentru mâncarea lui preferată și acum trebuia, în schimb, să le dea drumul. Fără nici o tragere de inimă, urmă instrucțiunile celui care îl ajuta. Omul îi spuse acum:
– Fă-ți mâna foarte mică și trage-o ușor afară din borcan.
Mullahul făcu aceasta și, iată, fără nici o problemă, își scoase mâna din borcan. Dar nu era mulțumit pe deplin.
– Mâna mea e liberă acum, dar unde sunt nucile?
În acest moment, vecinul luă borcanul, îl răsturnă și lăsă să curgă câte nuci voia mullahul. Cu ochii holbați și gura căscată, mullahul privi și spuse:
– Ești magician?
Uneori intensitatea dorinței tale te poate orbi încât nu vezi cele mai simple soluții la îndemână.
Când lucrurile nu funcționează cum ți-ar place, oprește-te din ceea ce faci și detașează-te o clipa de nevoia ta, căutând să ajungi la soluție într-un mod diferit.
Sursa: Cartea „Poveşti orientale ca instrumente de psihoterapie”, autor Nossrat Peseschkian
loading...
Comenteaza