Cuvintele înţelepţilor

April 7th, 2012

Cuvintele inteleptilorPrinţul Huan din Ch’i citea o carte. În cealaltă parte a camerei, rotarul său meşterea la o roată.

Lăsându-şi sculele deoparte, rotarul l-a întrebat pe prinţ ce carte citeşte.

– Citesc o carte în care sunt păstrate cuvintele înţelepţilor, i-a răspuns prinţul.

– Mai trăiesc aceşti înţelepţi? l-a întrebat rotarul.

– Nu. Au murit.

– Inseamnă că ceea ce citeşti nu sunt decât prostii rămase de pe vremea unor oameni care au ajuns de mult oale şi ulcele, i-a spus rotarul.

– Cum îndrăzneşti să critici cartea pe care o citesc? Nu eşti decât un biet rotar. Justifică-ţi afirmaţia, sau unde îţi stă capul îţi vor sta şi picioarele.

– Ei bine, i-a răspuns cu îndrăzneală rotarul, iată cum privesc eu lucrurile: atunci când şlefuiesc o bucată de lemn pentru a face o spiţă, dacă lovesc cu dalta prea lent, aceasta pătrunde adânc, dar nu este fermă; dacă lovesc cu dalta prea rapid, aceasta este mult mai fermă, dar nu pătrunde prea adânc în lemn. Ritmul corect, nici prea lent, nici prea rapid, nu este imprimat de mână, ci vine din inimă. Este imposibil să explici acest lucru în cuvinte; de aceea, nu-i pot transmite arta rotăriei nici măcar propriului meu fiu. Aşa se explică de ce continui să lucrez inclusiv la această vârstă avansată, de şaptezecişicinci de ani. După părerea mea, la fel stau lucrurile şi cu cei care au murit înaintea noastră. Ei au luat cu ei tot ce era cu adevărat valoros, iar restul cunoştinţelor lor le-au pus în cărţi. De aceea am afirmat că citeşti prostii rămase de pe vremea unor oameni care au murit de mult.

 

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.