Povestea priorităţilor vieţii noastre

March 12th, 2010

Povestea priorităţilor vieţii noastreAtunci când simţi că povara grijilor zilnice te copleşesc,

când ai impresia că cele 24 de ore devin insuficiente,

acordă-ţi câteva minute şi adu-ţi aminte de această poveste…

A fost odată un profesor de filosofie ce stătea în faţa clasei. Pe catedra sa studenţii au observat prezenţa mai multor obiecte, aparent fără nicio legătură una cu alta. În linişte, dascălul luă un recipient uriaş de sticlă pe care îl umplu cu mingi albe de golf. După finalizarea acestei acţiuni, îşi întrebă auditoriul dacă au impresia că vasul era umplut. Toţi au înclinat convinşi din cap, confirmând interogaţia.

Pe urmă, în aceeaşi tăcere, profesorul luă un recipient cu pietriş şi îl vărsă peste mingi. Din când în când scutura vasul de sticlă, pentru ca pietrişul să întrepătrundă spaţiile dintre bilele albe. Din nou adresă aceaşi întrebare şi primi aceeaşi încuviinţare.

Tacit, dascălul continuă experimentul, introducând conţinutul unui sac plin cu nisip peste ingredientele deja existente în recipientul transparent. Bineînţeles, firele de nisip şi-au găsit loc printre infimele spaţii libere existente. Repetând aceleaşi cuvinte interogative, dacă cei de faţă ar avea impresia că vasul este umplut, a primit un plen şi categoric „Da!“

În fine, eruditul a luat nişte sticle de bere pe care le-a golit peste conţinutul recipientului aparent umplut până la refuz. Studenţii, uşor miraţi sau contrariaţi, au început să râdă admirativ.

După ce atmosfera ilară din sala de curs se mai estompă, profesorul zise. “Iată, doresc să consideraţi acest recipient drept o creionare a vieţii voastre, după cum urmează:

Mingile de golf reprezintă cele mai importante lucruri ale vieţii fiecăruia… familia, copiii, sănătatea, prietenii adevăraţi… Elementele vitale ale existenţei voastre, care, indiferent de pierderile şi eşecurile suferite, oferă în permanenţă sentimentul implinirii, bucuriei şi fericirii.

Pietrişul, la rândul său, simbolizează aspecte importante, dar îmbrăcând haina materialului, confortului sau tehnicului… locul de muncă, casa, maşina…

Nisipul, în schimb, profilează restul mărunţişurilor dispensabile ce ne umplu viaţa de zi cu zi. Pentru a argumenta acest lucru, încercaţi să vă imaginaţi că am începe să umplem vasul direct cu nisip. În mod cert, acesta nu ar mai lăsa loc liber nici pietrişului, cu atât mai puţin mingilor de golf…

În mod similar se derulează şi existenţa voastră: dacă vă investiţi tot timpul şi energia pentru lucruri minore, neesenţiale, nu veţi mai avea loc pentru subiectele cu adevărat importante şi indispensabile vieţii.

De aceea, acordaţi mai multă atenţie lucrurilor care vă periclitează starea de bine şi petreceţi mai multă vreme cu cei care vă induc şi vă oferă sentimentul fericirii… jucaţi-vă cu copiii, nu neglijaţi controlul sănătăţii, ieşiţi cu jumătatea la o plimbare prin parc, invitaţi-vă prietenii la o cină, petreceţi sărbătorile cu familia…

Chiar dacă vă veţi concentra pe aceste “detalii”, va rămâne suficient timp pentru cumpărături, pentru întreţinerea casei, îngrijirea grădinii şi alte asemenea activităţi similare.

Concentraţi-vă pe “mingile de golf” ale vieţii voastre, pe elementele cu adevărat importante cotidianului vostru…, stabiliţi-vă priorităţile…. restul este doar praf în vânt!”

A urmat o tăcere prelungă…, dar, imediat revenindu-şi din introspecţia meditativă, studenţii se interesară de semnificaţia berii.

Zâmbind pe sub mustaţă, profesorul îi lumină: “Mă bucur sincer că nu aţi uitat de bere… Ei bine, ea ne demonstrează faptul că, indiferent de greutăţile şi încercările la care ne supune această experienţă – numită viaţă, este mereu loc pentru un… pahar de vorbă…

GD Star Rating
loading...
Povestea priorităţilor vieţii noastre, 3.0 out of 10 based on 1 rating

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.