La inceput de 2019 – Un contract de schimbare cu tine însuţi

December 30th, 2018

Alege o schimbare personală pe care intenţionezi să o faci, scrie-o în cuvintele care îţi vin.

 

 

  • Schimbarea poate fi formulată ca o permisiune de a face ceva sau ca o interdicţie. O formulare de tip “stop” este de exemplu: “să nu mai întârzii”. Dezavantajul formulării de tip “stop” este că atunci când citeşti “să nu mai întârzii”, ţi se declanşează automat o imagine mentală chiar despre cum întârzii, şi deci ţi se fixează problema nu rezolvarea ei. Aşadar formulează schimbarea ca să spună ce vei face pozitiv, de exemplu “să ajung la timp”.

  • Schimbarea trebuie să fie realizabilă ţinând cont de situaţia şi resursele tale din prezent. Are sens să-ţi propui o schimbare despre propriul comportament, pentru că nu este realizabil să faci pe altcineva să se schimbe. Prima verificare este dacă ştii cel puţin o persoană în această lume care a realizat o schimbare în propriul comportament.

 

  • Cum o să ştii tu sau alţii când ai realizat schimbarea dorită? Scrie-ţi răspunsul detaliind ce vei putea vedea sau auzi diferit după ce schimbarea s-a realizat. Dacă schimbarea este despre comunicarea sau relaţiile cu alţi oameni, specifică cu ce oameni, deci numele lor.

 

  • Prin schimbarea pe care ţi-ai propus-o, trebuie să rămâi în siguranţă fizică şi socială.

 

  • Este această schimbare pentru propria persoană, sau vrei să mulţumeşti pe alţii, să fii aprobat, sau să te opui cuiva? “Alţii” sau “cuiva” pot fi oameni din trecutul tău sau din prezent. Ce câştigi tu personal din această schimbare?

 

  • Ar înţelege un copil de opt ani formularea schimbării tale? Dacă nu, re-formuleaz-o mai simplu.

 

  • Realizarea schimbării tale se face întotdeauna cu un cost, poate fi timp, bani, angajament, efort în plus, despărţirea sau ruperea unor relaţii cu unii oameni, sau să înfrunţi frica inerentă schimbării. Acum, că ţi-ai evaluat costul schimbării, mai vrei s-o faci?

 

  • Scrie cel puţin cinci acţiuni pe care trebuie să le faci ca să realizezi schimbarea, şi fii specific, scrie acţiuni pe care tu sau alţii le puteţi observa (vedea şi auzi), iar dacă aceste acţiuni implică pe alţii, scrie numele lor.

 

  • Din lista acţiunilor pe care trebuie să le faci, alege acţiunile pe care le vei face în săptămâna următoare.

 

  • “Oamenii care m-ar sprijini în această schimbare sunt (completează-le numele) …………………………..”

 

Extras din: “TA Today” Ian Steward & Van Joines (1987) Lifespace Publishing, England

Traducere © Dorin Arion 2007

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.