Cele zece căi spre rezilienţă

May 18th, 2015

Cele zece căi spre rezilienţăAsociaţia Psihologilor Americani – Plan în zece puncte me­nit să crească puterea de rezistenţă sufletească

1. Construiţi relaţii sociale. Relaţiile bune cu familia apropia­tă, cu prietenii şi alţii sunt importante. Acceptaţi ajutor şi sprijin de la oameni care fac ceva pentru dumneavoastră. Susţineţi-i pe alţii când au nevoie. Cine se angajează în grupuri de acţiune, comunităţi reli­gioase sau uniuni politice, poate deveni mai puternic prin acestea.

2. Nu consideraţi crizele probleme irezolvabile. Iar dacă nu se poate schimba nimic pentru a se evita lucrurile foarte neplăcute, se poate totuşi influenţa modul de interpretare şi se poate reacţiona la astfel de crize. Conturaţi-vă convingerea că în viitor vă va merge iarăşi bine. Incercaţi să detectaţi ce ar putea merge mai bine data vi­itoare când vi se va întâmpla ceva care a fost neplăcut.

3. Acceptaţi faptul că schimbările ţin de viaţă. Când ai o per­spectivă negativă în viaţă unele scopuri nu se lasă atinse. Acceptaţi condiţiile care nu se lasă schimbate şi concentraţi-vă asupra celor pe care le puteţi schimba.

4. Incercaţi să atingeţi scopuri. Fixaţi-vă câteva ţeluri realiste, în loc să visaţi la lucruri intangibile. Propuneţi-vă ceva. Faceţi regu­lat ceva – chiar dacă pare să fie numai un mărunţiş – care vă aduce ţelurile dumneavoastră cu un pas mai aproape.

5. Acţionaţi hotărât. Opuneţi-vă situaţiilor potrivnice cât puteţi de bine. Nu băgaţi capul în nisip cu speranţa că greutăţile dumneavoastră vor trece cât mai repede cu putinţă. Luaţi iniţiativa şi încercaţi să vă învingeţi problemele.

6. Regăsiţi-vă. Incercaţi să aflaţi cum puteţi învăţa ceva despre dumneavoastră. Poate descoperiţi că aţi crescut în situaţii dificile. Mulţi oameni care au depăşit vremuri grele relatează apoi despre relaţii mai intense şi un mai puternic simţ al apropierii. Chiar dacă se simt vulnerabili, au obţinut deseori mai mult simţ al propriei valori şi o mai mare preţuire a vieţii.

7. Dezvoltaţi o perspectivă pozitivă asupra propriei per­soane. Incredeţi-vă în capacitatea dumneavoastră de a rezolva pro­bleme si în instinctele dumneavoastră.

8. Menţineţi viitorul în ochi. Incercaţi si în situaţiile dificile să păstraţi o perspectivă pe termen lung şi să observaţi poziţia într-un context mai larg. Incercaţi să nu faceţi evenimentul mai mare decât este într-adevăr.

9. Aşteptaţi-vă la ce e mai bun. Incercaţi să câştigaţi o dispo­ziţie sufletească optimistă. Ea este bună pentru păstrarea pozitivă a speranţei. Incercaţi să vă imaginaţi ce vă doriţi, în loc să meditaţi la ce vă este frică.

10. Aveţi grijă de dumneavoastră. Fiţi atenţi la nevoile şi sen­timentele dumneavoastră. Faceţi lucruri care vă distrează şi pe care le găsiţi relaxante. Faceţi mişcare regulat. Cine se interesează de sine întăreşte trupul şi spiritul, pentru a se descurca şi în situaţiile dificile.

S-ar mai putea spune şi: Fiţi spirituali! Conform multor studii, oameni trec mai bine prin perioadele grele de viaţă când cred în ceva mai înalt. Nu contează dacă cred în Dumnezeu, Allah, lahve, Buddha sau una dintre multele zeităţi hinduse. Nici nu trebuie să simtă că aparţin vreunei mari religii. Unor oameni le ajută convingerea că natura ar fi forţa care veghează asupra lor; alţii îşi găsesc fericirea în societăţi ezoterice. Iar alţii îşi văd sensul vieţii într-o idee politică. Poate că energia grupului şi convingerea de apartenenţă la un mare tot pe acest pământ este cea care ne ajută să facem faţă loviturilor sub centură primite în viaţă.

Fără îndoială, fireşte că nu trebuie prelucrate toate cele zece puncte pentru a face progrese pe drumul spre rezilienţe. Rezilienţă înseamnă şi a hotărî pentru tine ce îţi face bine. „Tăria este totdeau­na o combinaţie de mulţi factori”, spune psihologul Ralf Schwarzer. In ochii lui cel mai important este ca oamenii să îşi construiască o pla­să socială şi apoi să o şi păstreze. „De aceea este şi mai bine când nu îşi modelează o viaţă purtătoare de conflicte”, spune Schwarzer. El ne recomandă în plus să încercăm mai des ceva nou: „Aceasta întăreşte auto-eficacitatea.” Nu trebuie să fie mereu lucruri compli­cate. Invăţatul gătitul asiatic ar fi o idee. Sau exersarea îndelungată a parcării cu spatele, de exemplu.

 

Sursa: Rezilienta, secretul puterii psihice, Christina Berndt

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.