PARABOLELE LUI IISUS – Turnul şi împăratul la război

May 2nd, 2013

PARABOLELE LUI IISUS - Turnul şi împăratul la războiLuca 14, 28-32: Cine dintre voi, vrând să-şi zidească un turn, nu stă mai întâi şi-şi face socoteala cheltuielii, dacă are cu ce să-l termine?, ca nu cumva, punându-i temelia şi neputând să-l isprăvească, toţi cei care vor vedea să înceapă a-l lua în râs, zicând: Acest om a început să zidească şi n-a putut isprăvi!…

Sau care împărat, plecând să se bată-n război cu alt împărat, nu stă mai întâi să se sfătuiască dacă e-n stare să-l întâmpine cu zece mii pe cel care vine împotrivă-i cu douăzeci de mii? Iar de nu, fiind acela încă departe, îi trimite solie şi se roagă de pace.

 

Cine vrea să construiască un turn şi nu face mai întâi socoteala chel­tuielilor riscă să nu poată pune peste temelie nimic. Daca efortul se termină nu când scopul lui e atins, ci când resursele  lui sunt epuizate, fapta rămâne neispră­vită, pentru că făptuitorul n-a ştiut să-şi evalueze potenţialul, să-şi măsoare corect instrumentele, înzestrările, limitele. A auzi şia nu face e a construi pe nisip, a nu te îngriji de temelia construc­ţiei tale. Dar a făptui orbeşte, motivat doar de un entuziasm imatur, compromite temelia însăşi, adică fapta. Activismul temerar e la fel de neproductiv ca şi inacţiunea. Casa fară temelie e sinucigaşă, în vreme ce temelia fară casă e rizibilă. A aşeza o temelie deasupra căreia nu mai poţi înălţa nimic e a construi, de la bun început, o ruină. O ruină, o carica­tură, este şi fapta precipitată, surescitarea angajării nereflec­tate, zelul.

 Sursa: PARABOLELE LUI IISUS – Andrei Plesu

GD Star Rating
loading...
PARABOLELE LUI IISUS - Turnul şi împăratul la război, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.