C a s a

April 16th, 2013

C a s aIntr-un oraş trăia un arhitect care povestea această scurtă istorie:

Zilele trecute am mers împreună cu un amic să-şi cumpere o casă. Anunţurile din ziar erau atât de promiţătoare, încât doar o vizită la faţa locului mai putea lămuri lucrurile. Prietenul meu este pictor şi câştigă foarte bine. Deşi oamenii nu înţeleg foarte bine ce vrea să exprime prin tablourile lui, toţi le cumpără pentru frumuseţea lor.

Prima casă era minunată, înaltă şi cu o faţadă extraordinar colorată. Din păcate, proprietarul nu mai avea bani, iar interioarele erau sărace şi scorojite. M-am gândit că aşa sunt şi oamenii care aleargă după glorie şi faimă, frumoşi în afară, dar săraci înăuntru.

A doua casă era amplasată într-o grădină uimitoare, plină de arome şi farmec. însă casa era foarte mică şi întunecoasă. Cred că la fel sunt şi oamenii care se înconjoară de relaţii interesate şi uită de ei înşişi, aceia care fac eforturi multe pentru dorinţele lor, dar fac prea puţine pentru binele lor.

A treia casă era bine proporţionată, aerisită şi caldă, cu minunată privelişte. Aflată chiar lângă stradă, era însă foarte gălăgioasă şi invadată de praf. Asemenea ei sunt şi cei care oferă ştiinţa cunoaşterii sufletului celor care încă mai caută plăcerile vieţii.

A patra casă era spaţioasă, realizată cu atenţie şi meşteşug. Din nefericire, ea era departe de oraş, într-o poiană din pădure. La fel sunt şi cei care, cunoscând măcar o parte din cale, pleacă pentru a se bucura de meritul personal astfel dobândit.

A cincea casă în care am intrat era veselă şi plină de viaţă, aproape de piaţă şi teatru, cu pereţi viu coloraţi şi ferestre ovale. Intr-un târziu am realizat că ajunsesem acasă la prietenul meu pictor…

Cel mai bun loc este cel în care te afli, cea mai bună alegere este cea pe care o faci din inimă. Casele se ridică cu mintea şi braţele, dar pentru inimă… Când vei muri, tu nu vei putea duce cu tine casa construită cu trudă, dar vei avea inima uşoară şi plină de fericire, astfel ea fiind favorizată să îşi găsească liniştea în lumea de dincolo. Deşi sunt diferite, lucrurile sunt legate între ele de tainice rezonanţe şi mereu este mai bine să ştii să construieşti o casă decât să ai bani pentru a plăti să ţi se construiască o casă. Când legi lanţul la gâtul câinelui, tu nu eşti o za din lanţ, deoarece îl ţii în mână, aşa cum şi câinele este diferit de tine pentru a putea să îi legi lanţul. Cu toate acestea, Adevărul Ultim nu face vreo diferenţă între case, om, lanţ şi câine. Ştiind acestea, vei cunoaşte tu acum diferenţa?

Sursa: „Povesti cu talc pentru adormit copiii… si pentru trezit sufletele”, autor: Cristin Neacsu

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.