Darul trebuie să fie gratuit
Cel mai indicat mod de a face cadouri este de a nu aştepta nimic în schimb, în afară de plăcerea de a face plăcere. Nu este atât de simplu precum se crede, şi multe sentimente parazite alterează contextul general.
Cu câtva timp în urmă, i-am dat nepotului meu un vapor de jucărie, un minunat model la scară redusă. Copilul a plecat în camera sa, încântat de cadoul primit. Insă, peste câteva minute, l-am auzit plângând, cu un fel de satisfacţie:
– S-a spart!
Am tresărit şi am exclamat:
– Ce? Mi-ai spart vaporul?
Imediat mi-am dat seama că folosind acel termen posesiv, de fapt nu făceam nimic altceva decât să subliniez faptul că nu „dăruisem” acea jucărie în adevăratul sens al cuvântului. Ea încă îmi aparţinea, iar nepotul meu nu avea dreptul să dispună de ea după bunul său plac. Poate că încercasem să-i cumpăr mulţumirile pentru „generozitatea” mea.
Reflectaţi la această întâmplare şi veţi constata că este dificil să dăruieşti fară să te preocupe deloc modul în care va reacţiona celălalt.
Faceţi cadouri, nu schimburi
Singurul mod de a face un cadou este de a nu aştepta nimic în schimb. Prea des se întâmplă ca atunci când oferim ceva – un obiect, un ajutor sau dragostea noastră – să sperăm la un câştig personal.
Încercaţi să vedeţi clar mobilurile care vă animă şi străduiţi-vă să faceţi cadouri „pentru plăcerea dumneavoastră”. Plăcerea celuilalt se adaugă plăcerii dumneavoastră.
Sursa: Cartea „Terapie pentru fericire”, autor: Dr. Etienne Jalenques, pag. 83
loading...
Comenteaza