Lumea virtuală de apoi – apar testamentele digitale

April 19th, 2012

Lumea virtuală de apoi - apar testamentele digitale de Liviu Petrescu | 18 aprilie 2012

Internetul complică foarte mult aranjamentele postume ale noii generaţii. Ce se întâmplă cu conturile din reţele sociale sau cu miile de poze urcate online atunci când nu mai eşti? ExtremeTech a încercat să răspundă la intrebarea “Ce se întâmplă cu prezenţa online după moarte?” şi, oricât de dur ar suna, întrebarea merită măcar un răspuns.

Dacă până acum testamentul era suficient pentru a lăsa totul în ordine după moarte, implicarea tot mai mare a internetului în viaţa omului modern pare să ofere încă o problemă de rezolvat: testamentul digital.

Probabil că abandonarea conturilor din reţele sociale după moarte nu ţine pe nimeni treaz noaptea, dar prezenţa online nu se limitează doar la ele. Serviciile de online banking devin tot mai răspândite, deci aranjamentele necesare vizează măcar contul de PayPal.

În timp ce unele servicii (Yahoo!, Ebay, LinkedIn, Twitter) sunt dispuse să închidă conturile după ce primesc dovada morţii utilizatorului, Facebook are o altă strategie. Profilul Facebook devine “memorializat”, astfel încât nimeni nu mai poate publica nimic pe el, dar contul rămâne online şi acceptă comentarii din partea prietenilor. Cu alte cuvinte pe Facebook puteţi fi înjuraţi şi post mortem…

Alte servicii online, ca Google şi Hotmail, oferă moştenitorilor acces complet la email-urile si datele stocate de decedat, astfel ca rudele vor avea acces la toate conturile pe site-uri mai puţin “cuminţi” în lipsa unor măsuri de protecţie.

Testamentul digital

Nimeni nu vrea să se gândească la moarte, dar un testament digital poate fi la fel de util ca unul care împarte posesiile fizice între rude şi prieteni.

În afară de toate serviciile online, de la coduri open source până la contul pe un site de gaming, de la miile de poze încărcate pe site-uri cu galerii foto şi documentele din servicii cloud, lumea virtuală de apoi mai pune o problemă importantă: ce se întâmplă cu datele de pe hard drive-urile computerului personal?

Cei care nu vor ca rudele să aibă acces la computer pot cripta intregul HDD, dar alteori există şi informaţii care ar trebui împărtăşite celor dragi după moarte. În ziua de azi, cei mai mulţi oameni au o singură poză cu străbunicii, dar peste zeci de ani, strănepoţii ar putea avea acces la întreaga viaţă digitală a rudelor lor, dacă aceştia decid să o organizeze din timp în acest scop.

Măsuri de securitate suplimentare

Există numeroase servicii online care oferă stocarea tuturor parolelor pentru moştenitori sau ştergerea HDD-ului după moarte, însă vor mai exista ele peste zeci de ani, când vor fi cu adevărat necesare?

Măsurile de securitate suplimentare la nivel local le depăşesc deocamdată pe cele la online, iar o unealtă ca TrueCrypt permite criptarea datelor de pe HDD în mai multe volume, fiecare cu parolă proprie. Situaţia în online rămâne însă în continuare complicată, iar serviciile online nu au pus încă la punct un sistem care să şi protejeze intimitatea celor decedaţi şi să ofere şi urmaşilor accesul la informaţiile importante, marcate în acest sens înainte de moarte.

Dacă aceste aspecte rămân ignorate în continuare, Internetul ar putea deveni cel mai mare cimitir al lumii, iar cei dispăruţi din această lume vor sta în continuare alături de cei vii şi pe site-urile de dating şi pe reţele sociale.

Sursa: http://www.hit.ro

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.