Fiţi absolut inutili!

January 16th, 2012

Fiti absolut inutiliLao Tzu este lipsit de spirit practic. De fapt, Lao Tzu preţuieşte toate lucrurile lipsite de spirit practic.

Iată o poveste:

Lao Tzu mergea cu discipolii săi şi au ajuns la o pădure în care sute de tâmplari tăiau copaci, deoarece se construia un mare palat. Aşa că aproape întreaga pădure fusese tăiată şi doar un singur copac mai rămăsese în picioare, un copac mare cu mii de ramuri – atât de mare, încât la umbra lui puteau să stea o mie de oameni. Lao Tzu le-a cerut discipolilor săi să se ducă să se intereseze de ce nu fusese tăiat şi acel copac, deşi întreaga pădure fusese doborâtă şi pustiita.

Discipolii s-au dus şi i-au întrebat pe tâmplari:

– De ce nu aţi tăiat şi copacul acesta?

Tâmplarii le-au răspuns:

– Acest copac este complet inutil. Nu poţi să faci nimic cu el, pentru că fiecare ramură are o mulţime de noduri. Nu e deloc drept. Nu poţi să faci stâlpi din el. Nu-l poţi folosi drept lemn de foc, pentru că fumul lui este prea periculos pentru ochi – aproape că ai orbi. Acest copac este absolut inutil. Acesta este motivul.

S-au întors. Lao Tzu a râs şi le-a spus:

– Fiţi asemenea copacului acestuia. Dacă vreţi să supravieţuiţi în această lume, fiţi asemenea copacului acestuia – absolut inutili. Atunci nimeni nu vă va face nici un rău. Dacă veţi fi drepţi, veţi fi culcaţi la pământ, veţi deveni mobila în casa cuiva. Dacă veţi fi frumoşi, veţi fi vânduţi în piaţă, veţi deveni o marfă. Fiţi asemenea copacului acestuia, absolut inutili. Şi atunci nimeni nu vă va face nici un rău. Şi veţi creşte mari şi întinşi şi mii de oameni vor putea sta la umbră în jurul vostru.

Sursa: Întâlniri cu oameni remarcabili/OSHO – Bucureşti: Pro Editura şi Tipografie, 2008, 174. http://www.delaomlaom.ro/2011/08/fiti-absolut-inutili-povestile-lui-osho/

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.