În faţa tuturor oamenilor se deschide o cale
„În faţa fiecărui om se deschide o cale. Sufletul evoluat alege calea care conduce către înălţimi; cel involuat alege cărarea care duce la vale. Cele două regiuni sînt despărţite de ceaţă. Mulţi oameni indecişi rătăcesc prin această ceaţă. Un lucru este sigur: în faţa tuturor oamenilor se deschide o cale care îi poate conduce în sus şi una care îi poate conduce în jos şi fiecare trebuie să decidă singur ce cale alege”, spune Charles F. Haanel în minunata sa carte „Sistemul Maestrului” (Ed. Adevăr Divin). Aşadar, este la îndemîna noastră în fiecare clipă un instrument minunat numit „alegere” şi un alt instrument minunat numit „decizie”.
Este la îndemîna noastră să alegem şi să decidem cărarea care duce în sus, pe drumul sufletelor evoluate sau pe aceea care duce în jos, către drumul sufletelor involuate. Dar, cum oare facem noi o alegere atît de importantă legată de evoluţie sau de involuţie? Oare se întîmplă aşa cum credem, simţim şi trăim în majoritatea timpului, în sensul că lumea exterioară decide, că emoţiile, sentimentele şi trăirile interioare aleg în locul nostru, că alţi oameni nu ne permit să facem alegerile corecte, pe drumul sufletului evoluat? Charles Haanel, precum toţi marii maeştri ai acestei lumi, spune că „gîndul este cea mai mare putere din Univers”.
Iar oamenii care ştiu, învaţă şi înţeleg legile gîndirii devin stăpîni ai vieţii lor. În lumea noastră interioară se regăsesc cauzele problemelor, ale tulburărilor, ale dizarmoniilor şi ale negativităţii, pasibile să ne conducă pe drumul sufletului involuat.
Tot stînd şi privind cu amărăciune, cu răutate, cu frică, îndoială sau neîncredere către lumea exterioară, care pare să ne tulbure şi să ne modeleze alegerile noi nu facem decît să coborîm încă un pas şi încă un pas pe drumul sufletului involuat. Şi, pe măsură ce coborîm, devenim tot mai inconştienţi de natura existenţei, a experienţei, de modul în care ne creăm realitatea, de adevărul universal şi de toate principiile spirituale ce guvernează existenţa fără greş. Noi alegem direcţia în care privim cauzele lucrurilor şi, prin această simplă alegere, coborîm sau urcăm. În clipa în care alegem să avem un gînd, ştim instantaneu dacă el ne duce în sus sau în jos şi tot în aceeaşi fracţiune de clipă facem aceasta. Din punct de vedere spiritual, întunericul nu are o existenţă concretă. Aprinderea luminii împrăştie întunericul, ceea ce înseamnă că întunericul nu are existenţă în sine, cît arată absenţa luminii. Şi, în vreme ce ne alegem gîndurile cu responsabilitate, înţelegînd că prin ele alegem, decidem şi mergem în sus sau în jos, răul sau întunericul se disipează. Nu-i nevoie să ne luptăm cu răul, cu ceea ce ne displace ori ne aruncă temporar în situaţii de viaţă stresante.
Avem nevoie doar să alegem constant, cu întreaga putere de concentrare şi cu toată fiinţa gîndurile adevărului spiritual şi, într-o zi, ele vor disipa de la sine disconfortul şi acţiunile întunecate. Adevărul spiritual spune că tot ce vedem a fi rău nu este altceva decît gradul în care lipseşte binele.
În consecinţă, binele este real, frumuseţea are realitate, iubirea şi tot ce aduce prinos şi putere vieţii noastre şi a celor din jur sînt în adevăr.
Pe cînd gîndurile negative, suferinţa, ura sau frica şi îndoiala arată doar în ce grad lipseşte din fiecare adevărul.
Gîndirea corectă înseamnă alegere corectă, iar alegerea corectă înseamnă decizie corectă.
Decizia corectă înseamnă a merge în sus, pe drumul sufletelor evoluate.
Sursa: Editorialul din Naţional
loading...
Comenteaza