Adevărul se ascunde în context

June 17th, 2010

Adevărul se ascunde în contextPentru a vedea “adevărul” nu trebuie să privim către o persoană sau numai către un om. Să privim comportamentul lui, alegerile, atitudinile şi faptele sale şi să decretăm apoi că “este vinovat” sau “este nevinovat”. A privi doar într-o direcţie ne predispune la a privi o frîntură din întreg. Şi niciodată profilul unui om nu ne arată omul întreg, cum o frunză nu ne arată copacul. Adevărul se ascunde în context. Pentru adevăr avem nevoie de viziune. De dorinţa, voinţa şi puterea de a vedea întregul sau contextul. Căci orice decizie, alegere sau mod de a fi, orice faptă şi orice eveniment se întîmplă într-un context. Iar contextul conţine mai mulţi protagonişti. Pentru a lua o decizie, omul se raportează la o multitudine de factori existenţi în cîmpul său la momentul deciziei.

De exemplu, doi tineri necăsătoriţi se îndrăgostesc unul de altul. Sînt singuri, se iubesc, decid să se căsătorească şi o fac fără nici o oprelişte. Cîmpul sau contextul lor de existenţă permite, favorizează şi conduce către realizarea căsătoriei. Adevărul este că nici un factor existent în context nu-I blochează. Dar, dacă doi deja căsătoriţi se îndrăgostesc unul de altul, mai au şi copii, deja avem de-a face cu un context care blochează dorinţa de a fi împreună. Dacă unul dintre aceşti parteneri îl presează pe celălalt să ia o decizie, se întîmplă pentru că acel partener nu vede contextul, deci ocoleşte adevărul. Şi-n vreme ce el nu poate sau nu vrea să vadă adevărul, poate dezvolta emoţii agresive, tulburătoare, pretenţii şi judecăţi de valoare prin prisma frînturii pe care o ridică la rang de adevăr. Pentru ca noi, oamenii, să ne limpezim cît mai mult raţiunea, să ne folosim mai intens şi mai bine logica, dar – în mod special – să ne păstrăm afectivitatea şi iubirea în condiţii “contextuale” nefavorabile, grele, dificile sau stresante, ar fi util să privim în context.

Să vedem care sînt factorii blocanţi sau cei favorizanţi pentru o decizie, fie că o luăm noi sau o aşteptăm de la altcineva. O decizie iraţională şi lipsită de logică se petrece atunci cînd “condiţiile favorizante sînt întrunite” (de ex. cei doi tineri care se iubesc şi sînt necăsătoriţi, dar unul dintre ei refuză mariajul, altul şi-l doreşte), dar cei implicaţi le ignoră. Adevărul existent în context arată deschiderea sau închiderea, blocarea sau crearea condiţiilor pentru ca energia să curgă într-o direcţie sau alta. Există un flux energetic, o curgere firească a tuturor evenimentelor, pe care le recunoaştem privind către contextul care favorizează sau nu producerea evenimentelor şi aplicarea unei decizii. Să fim atenţi întotdeauna la direcţia în care curge energia globală. Să privim cu atenţie către condiţiile care ne ajută sau ne blochează într-un demers şi, atunci cînd cele ajutătoare, favorizante sînt clare, să urmăm cursul lor. Acolo unde energia este blocată, condiţiile din context prezintă o structură blocată. Adevărul de acolo poate fi acela că oamenii implicaţi în situaţia, evenimentul sau starea de lucruri cu pricina au luat decizii şi au făcut alegeri “care au blocat curgerea firească a energiei”.

Cînd luăm decizii corecte, fluxul energetic se reia de la sine, iar structura evenimentelor vieţii începe să revină la firesc. Acolo unde energia este blocată, creşte starea de suferinţă, iar evenimentele tind să devină tot mai critice, tot mai instabile şi mai puternic creatoare de blocaj. Adevărul deblochează. Cînd revenim la adevăr, luăm decizii în condiţiile existente şi izbutim să curgem firesc, deci să creăm evenimente care aduc mulţumire tuturor.

Sursa: Naţional

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.