Fixati-va mai degraba atentia asupra binelui si a exemplului vostru

November 16th, 2009

Fixati-va mai degraba atentia asupra binelui“Spiritul critic este cu siguranţă o calitate, dar ar fi de dorit ca anumite persoane să înveţe să măsoare mărimea pagubelor produse de acest obicei de a pune întotdeauna accentul pe latura negativă a fiinţelor şi  lucrurilor.

Câte prietenii şi relaţii nu s-au distrus din cauza acestei tendinţe!

Din ce în ce mai mult oamenii se observă numai pentru a-şi descoperi defectele, ei văd în lume numai ceea ce nu merge, subliniază şi comentează numai eşecurile şi catastrofele. Contrar a ceea ce cred anumite persoane, atitudinea înţeleptului nu este aceasta…

Bineînţeles, înţeleptul nu este orb, el vede răul, nu se lasă păcălit, dar consideră că esenţialul în viaţă şi la fiinţe îl constituie binele. El ştie că răul este prezent, dar nu se ocupă prea mult de el. El îşi fixează mai degrabă atenţia asupra binelui, şi prin această atitudine atrage forţe ale binelui şi le face să crească în el însuşi, la alţii şi în lume.”

“Doriţi sincer să îi ajutaţi pe ceilalţi să se amelioreze? Evitaţi să îi criticaţi, nu le faceţi morală, dar începeţi prin a vă ameliora voi înşivă. Numai exemplul vostru le va arăta că se înşeală, că trăiesc rău. Da, exemplul vostru. Fiindcă lucrând asupra voastră,  lucraţi asupra celorlalţi: ei îşi vor da seama că aveţi calităţi pe care ei nu le au, şi astfel se vor ameliora, pentru că ei înţeleg avantajele ce le vor avea dacă vă imită.

Aceia care se ocupă de slăbiciunile, de viciile altora, devin terni, antipatici, ca şi cum aceste defecte despre care vorbesc i-ar influenţa, şi este lamentabil, îi putem plânge.

Începeţi deci prin a vă ameliora şi lăsaţi-i în pace pe ceilalţi. Acceptaţi-i, aveţi răbdare, lucraţi neîntrerupt zi şi noapte pentru a le arăta tot ceea ce nişte eforturi sincere pot să aducă. Din moment ce ei nu ştiu încă, nu îi veţi învăţa prin cuvinte, ci prin exemplul vostru.”

Omraam Mikhaël Aďvanhov

GD Star Rating
loading...
Fixati-va mai degraba atentia asupra binelui si a exemplului vostru, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.