Efectul Sawyer – sau munca transformată în joacă

September 26th, 2014

Efectul Sawyer – sau munca transformată în joacăUna dintre cele mai remarcabile scene din literatura ame­ricană ne oferă o lecţie importantă despre motivaţie. In Capitolul 2 din Aventurile lui Tom Sawyer, de Mark Twain, Tom se confruntă cu plictisitoarea sarcină de a vopsi gardul de 85 de metri pătraţi al mătuşii Polly. Nu este chiar încântat de această obigaţie. „Viaţa îi pare goală, iar existenţa nimic altceva decât o povară”, scrie Twain.

Dar tocmai atunci când Tom aproape că îşi pierde speranţa, „nimic mai puţin decât o inspiraţie imensă, magnifică” îl copleşeşte. Când prietenul lui, Ben, se arată agale şi îl ia peste picior pentru soarta lui jalnică, Tom se preface mirat. Să dai cu vopsea pe un gard nu este o sarcină neplăcută, spune el. Este un privilegiu fantastic – o sursă de, hmm, motivaţie intrinsecă. Munca este atât de captivantă încât, atunci când Ben îi cere să dea şi el câteva pensule, Tom refuză. Nu se înduplecă până când Ben nu-i cedează mărul în schimbul aces­tei şanse.

Curând apar şi alţi băieţi, toţi căzând în capcana lui Tom şi sfârşind prin a vopsi gardul – de mai multe ori – în locul lui. Din acest episod, Twain extrage un principiu motivaţional cheie, anume că „munca reprezintă ceva ce eşti obligat să faci, în vreme ce joaca este ceva ce nu eşti obligat să faci”. In con­tinuare scrie:

 

Există domni bogaţi în Anglia care conduc trăsuri cu patru cai cale de douăzeci sau treizeci de mile pe zi, în timpul verii, doar pentru că acest privilegiu îi costă o groază de bani; însă, dacă li s-ar oferi un salariu pentru acest serviciu, s-ar transforma în muncă şi şi-ar da demisia.

 

Cu alte cuvinte, recompensele pot genera un tip ciudat de alchimie comportamentală: pot transforma o sarcină interesan­tă într-o corvoadă. Pot transforma joaca în muncă. Şi, redu­când motivaţia intrinsecă, pot răsturna performanţa, creativitatea şi chiar comportamentul onest ca pe nişte piese de domino. Să denumim acest lucru Efectul Sawyer.

 

Sursa: „Drive – Ce anume ne motivează cu adevarat”, autor Daniel Pink

Mai mult aici: http://blogulspada.ro/the-sawyer-effect/

GD Star Rating
loading...
Efectul Sawyer – sau munca transformată în joacă, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.