Cum ai putea avea idee cu privire la Dumnezeu?

April 8th, 2014

Cum ai putea avea idee cu privire la Dumnezeu?Nu l-ai cunoscut. Pătrunde doar cu o mare dorinţă de a afla, dar fără să ai nici o idee privitoare la ceea ce vei afla; cu o dorinţă intensă de a cunoaşte, cu o mare pasiune de a cunoaşte ce se află acolo, dar fără să duci cu tine nici o idee primită de la alţii. Lasă-le pe toate afară, căci ele reprezintă cea mai mare barieră pentru cel aflat în căutarea adevărului.

Dumnezeu e acolo, dar tu nu-l poţi vedea din cauză că ochii-ţi sunt orbiţi de conceptele care ţi s-au dat. Dumnezeu nu e evreu, aşa că dacă ai o idee evreiască privitoare la Dumnezeu, nu-l vei găsi. Am auzit o poveste frumoasă despre un mistic sufist, Farid:

Intr-o noapte, el visează că prin graţia lui Allah a ajuns în paradis. Şi întreg paradisul e împodobit, peste tot milioane de lumini şi de flori – se serbează ceva – şi cântă muzica.

„Ce se întâmplă?”, întreabă el.

„E ziua de naştere a lui Dumnezeu”, i se răspunde, „şi îl sărbătorim. Ai venit la momentul potrivit”.

Aşa că se aşază el sub un pom, ca să privească la ce se petrece, tocmai când o mare procesiune începe să se pună în mişcare pe drum. Un bărbat stă pe un cal. „Cine e bărbatul acesta?”, se interesează Farid. „Nu-l cunoşti? E Hazrat Mahomed”, i se răspunde. In spatele lui merg milioane şi milioane de oameni, iar el întreabă: „Oamenii aceştia cine sunt?” „Aceştia sunt musulmanii, adepţii lui Mahomed”, vine răspunsul. Apoi trece Iisus, iar în urma lui sunt milioane de oameni. Apoi trece Krishna în caleaşca lui de aur, urmat şi el de milioane de oameni. Şi tot aşa mai departe… procesiunea continuă, continuă, continuă.

Apoi, într-un final, călare pe un măgar bătrân trece un bărbat bătrân. In urma lui nu e nimeni, e singur. Uitându-se la acest om, Farid începe să râdă – e hilar, aşa cum merge el fără să fie urmat de nimeni. Şi de ce e călare pe măgar? îl întreabă: „Dumneata cine eşti, domnule? I-am văzut pe Mahomed, pe Iisus, pe Krishna, pe Mahavira, pe Buddha – dumneata cine eşti? Pari un fel de glumă! Şi nu te urmează nimeni.

Foarte trist, bătrânul îi răspunde: „Da, sunt Dumnezeu. Azi e ziua mea. Dar oamenii au devenit ba musulmani, ba creştini, ba evrei, ba hinduşi, iar cu mine n-a mai rămas nimeni”.

Din cauza şocului, Farid s-a trezit. Le-a spus a doua zi discipolilor: „De acum nu mai sunt musulman. Visul acesta a fost o mare revelaţie. De-acum nu mai fac parte din nici o religie organizată, ci voi fi pur şi simplu eu însumi. Vreau să fiu cu Dumnezeu, cel puţin un om să îl urmeze pe el”.

 

Dacă ai o idee anume privitoare la Dumnezeu, nu vei fi capabil să-l vezi. Insăşi ideea ta va deveni bariera. Renunţă la toate ideile pe care le-ai primit din afară; numai atunci poţi pătrunde în tine.

 

Sursa: , “Trăieşte în felul tău”

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.