Osho, ce este “da-ul”?

April 7th, 2013

Osho, ce este “da-ul”?– Osho, ce este “da” – ul? Mi se pare că nu am nici o înțelegere reală a acestui cuvânt. Am văzut că ori de câte ori spun “da”, există un fel de surpriză, o uimire datorată faptului că nu există nici un motiv real de a spune “nu”. “Da” – ul meu vine întotdeauna în loc de “nu”. Care este semnificația acestei experiențe a “da”-ului …?

– “Da” conține esența tuturor religiilor. Spunând “da” existenței este echivalentul cu a fi religios. Spunând “nu”, spui de fapt rezistență, conflict, egoism. Spunând “nu” conduci la păstrarea separării tale, menținându-te distant. Spunând “da” înseamnă fuzionarea, topirea ta cu ansamblul. Spunând “da” te deschizi, la fel ca un boboc și devi o floare. “Nu” este o stare de spirit închisă, “da” este o floare deschisă.

Diferența dintre “nu” și “da” este diferența dintre un mort și o persoană în viață. Persoana care locuieste in “nu” rămâne încapsulată, rămâne într-o lume fără ferestre, unde soarele și ploaia și vântul nu pot pătrunde, unde, în cazul în care Dumnezeu merge sa bată, chiar și sunetul bătăii sale nu poate ajunge, unde dragostea nu poate intra.

Persoana închisă, persoana care locuiește cu “nu”, locuiește în ego. Cu cat mai mare este ego-ul său, cu atât mai puține sunt punțile de legătură între persoană și existență. Atunci când dominarea ego-ului este totală, persoana este complet închisă cu un zid, ea trăiește într-o închisoare pe care și-o creaza singură. Ea nu poate spune “da” la luna si nu poate spune “da” la copaci și nu poate spune “da” la nimic! A uitat să spună “da”, și chiar dacă spune, uneori, “da”, “da”- ul sau nu este altceva decât un “nu” camuflat.

Am auzit o poveste despre Iosif Stalin:

Molotov, ministrul său de externe, i-a telefonat de la ONU. Soția sa era așezată alături de el în timp ce a ridicat receptorul. Iosif Stalin a răspus: “Nu, nu, nu, da, nu!”.

Soția a fost surprinsă. Nu de folosirea lui ”nu”, nu de atât de mulți de ”nu” – își știa soțul foarte bine, era un om al “nu”-ului. Era unul dintre cei mai egositi oameni posibil. Numele lui este semnificativ: “Stalin” – înseamnă un om de oțel. El nu a fost cu adevărat un om, ci un om de oțel, o mașină, un robot. ”Nu” era ceva natural pentru el.

Soția a fost nedumerită de faptul că între cei patru “nu” a existat si un “da”. Ea l-a întrebat: “Pot să-ți pun o întrebare? Nu vreau să mă amestec în politică ta și in ceea ce se întâmplă între tine și Molotov, sau în ceea ce spui tu. Doar un singur lucru vreau sa te întreb … pentru ca am devenit foarte curioasă: Chiar ai spus un “da” printre toți cei patru de “nu”, sau te-am auzit greșit? Ai spus într-adevăr “da”?”

Stalin a spus, “Da, i-am spus “da”.”

Soția a întrebat: “Atunci, mai am o întrebare: De ce i-ai spus “da”?”

El a replicat: “Când i-am spus de trei ori “nu”, Molotov a întrebat, “Ai spus “nu”?”, iar eu am spus,”Da”.

Sursa: Osho, The Dhammapada: The Way of the Buddha, Vol. 4, Chapter 10; www.osho.com

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.