Recunoaşteţi că sunteţi invidios!
Acest sfat este valabil pentru orice emoţie, dar se aplică mai ales în cazul invidiei, pe care avem tendinţa s-o ascundem chiar de noi înşine.
Să ascultăm mărturisirea lui Philippe:
Intr-o zi, am primit invitaţia unui prieten, care tocmai îşi cumpărase un iaht. Am navigat şi eu destul în tinereţe, dar nu voi avea niciodată suficienţi bani ca să-mi cumpăr iahtul mult visat. Or, prietenul nostru tocmai o făcuse! Fără să ne credem ochilor, ne-am trezit, mai multe cupluri prietene, la bordul unui magnific Swann cu o lungime de şaizeci de picioare (cca 20m). Ne-a arătat vasul, lăudându-i performanţele şi echipamentul de ultima oră şi, deocamdată, am reuşit să joc rolul prietenului admirativ, felicitându-l pentru alegerea făcută. Apoi, ne-am aşezat la masă. Eram mai multe cupluri. La un moment dat, discutam pe marginea războiului din Bosnia, abia început, şi aveam păreri diferite, eu fiind în favoarea unei intervenţii europene în forţă, el susţinând adoptarea unei atitudini rezervate. Până aici, toate bune şi frumoase, dar m-am aprins, ajungând să-l acuz de laşitate, făcându-l descendent al munchenezilor[1] şi în alte feluri, la limita insultei. M-am oprit, prea târziu, văzând privirea soţiei mele. Am înţeles atunci că eram
ros de invidie de cum văzusem acel vas magnific, iar invidia se manifestase sub forma acestei furii politice.
Philippe a intrat în „capcana” invidiei, pe care reuşise totuşi s-o controleze până în acel moment fatal din timpul dejunului. Un psihanalist ar spune că, pe parcursul vizitării vasului, a folosit două mecanisme de apărare: refularea, prin înlăturarea invidiei din conştient şi formaţiunea reacţională, prin manifestarea admiraţiei şi entuziasmului, atitudine inversă a animozităţii sale inconştiente.
De ce o asemenea activare a mecanismelor de apărare, când ar fi fost mai eficient să-şi conştientizeze invidia? Pentru că invidia ne aminteşte poziţia de inferioritate în care ne găsim şi ne lezează stima de sine, greu de suportat. Şi pentru că invidia este o emoţie jenantă, specifică „celui ce nu ştie să piardă”, jucătorului care pierde aproape întotdeauna. Acceptarea acestei etichete lezează încă o data stima de sine.
Dimpotrivă, să admitem că invidia este o emoţie naturală, ca toate emoţiile, iar existenţa ei face parte din însăşi viaţa noastră. Să nu vă simţiţi nici vinovat, nici ruşinat dacă sunteţi invidios.
Muşcătura invidiei este o reacţie involuntară, de care nu trebuie să vă apăraţi sau să vă acuzaţi; în schimb, aveţi o anumită responsabilitate în ceea ce priveşte modul cum o controlaţi.
Dacă Philippe, văzând acel magnific vas, ar fi acordat mai multă atenţie propriilor emoţii, ar fi putut să-şi spună ceva de genul: „Ce iaht! Mor de invidie şi-i port pică pentru aşa o minunăţie. Dar, tocmai din cauza asta, atenţie!, nu e bine să mă las pradă invidiei!”
Pentru a nu fi invadat de invidie, el ar fi putut să o exprime în mod pozitiv sau să o ascundă bine de alţii (nu şi de el!).
Sfatul poate părea paradoxal: să exprimăm o emoţie atât de negativă cum e invidia? Să ni se pună apoi eticheta de invidios sau looser?
Nu, bineînţeles. Exprimaţi-vă emoţia într-un mod pozitiv, cu umor, dacă puteţi. Iată câteva exemple de fraze pronunţate de oameni care ştiu să-şi controleze invidia:
„Bravo, iată un vas – un apartament – o promovare – care va stârni invidia multora. A mea, de exemplu.”
„Imi pare bine pentru tot ce ţi se întâmplă, era şi mai bine dacă mi se întâmpla mie!”
„Nu o ţine tot aşa, în fiecare zi, altfel va fi greu să rămânem prieteni!”
„Noroc că nu sunt un invidios, altfel m-ar fi durut! Au!”
Daca aveţi un simţ al umorului mai puţin dezvoltat, nimeni nu vă poate reproşa acest lucru, mulţumiţi-vă să nu exteriorizaţi invidia, dar nu o ascundeţi şi de Dvs. înşivă.
Sursa: „Cum sa ne exprimam emotiile si sentimentele”; autori: F. Lelord, C. Andre
[1] Munchenez, folosit aici în sens peiorativ, desemnează o persoana ce acceptă prevederile acordului de la Munchen, din 30 septembrie 1938
loading...
Comenteaza