Povestire zen

February 7th, 2012

Povestire zenSe povesteşte că odată, o femeie care era mereu furioasă a mers la un călugăr zen şi i-a cerut să-i spună cum să facă pentru a nu mai fi mereu în această stare în care producea atât de multă nefericire în jurul ei, prietenilor, rudelor şi îşi crea probleme.

– Nu vreau să fiu furioasă! Dar nu mă pot abţine!

Privind-o, călugărul a observat că era o doamnă extrem de bine îmbrăcată, elegantă şi îngrijită ce făcea evident dovada că era o persoană orgolioasă care punea mare preţ pe modul în care arăta. Aşa că i-a spus:

– Doamnă, tot ce trebuie să faceţi este să purtaţi mereu la dumneavoastră o oglindă. Şi, data viitoare când vă înfuriaţi, scoateţi oglinda şi puneţi-o în faţa dumneavoastră.

Având încredere în spusele călugărului, doamna şi-a pus oglinda în sacul de mană. Iar când inevitabilul s-a produs, când s-a înfuriat şi a început să ţipe la cineva, şi-a reamintit şi a scos oglinda:

– Aaaaa! a ţipat speriată. A fost şocată de imaginea pe care a văzut-o! Niciodată nu-şi dăduse seama că putea să arate astfel!

Tot machiajul din lume nu pot face o femeie furioasă să arate frumos! Ca să nu mai spunem de un bărbat furios: arată ca un monstru!

A fost atât de tulburată de felul în care arăta, încât din acel moment nu s-a mai înfuriat niciodată!

Aşa se povesteşte.

 

Ajahn Brahm spune mai departe:

Eu nu cred în ce spune povestea asta nici măcar o secundă!

Dar trebuie să aibă o semnificaţie mai adâncă! Evident că am reprodus povestea exact aşa cum am auzit-o. Dar eu nu voiam containerul voiam conţinutul. De fapt la ce se referea? La oglinda mindfulness* în care să te priveşti.

Data viitoare când te înfurii – cum te simţi? Ţine oglinda mindfulness în faţa minţii tale şi priveşte: Cum te simţi în interior? Cum este când eşti furios pe cineva?

Mintea ta este ca un dragon care zgârie cu ghearele, muşcă cu colţii şi loveşte cu coada! Şi, mai presus de toate aruncă flăcări pe gură şi fulgere pe ochi! Tot ce se află în jur e în mare pericol! Mintea ta e ca o persoană nebună!

Dacă {reuşeşti să} vezi asta de mai multe ori, va veni o vreme când nu te vei mai înfuria.

De ce să-mi fac mie una ca asta?!

Când realizezi cum se simte asta – prin puţină reflectare, prin a privi în interiorul tău în loc să te pierzi în furie – e suficient pentru ca, după o vreme să încetezi. Nu mai vrei să te simţi astfel! E cu adevărat extrem de dureros! Şi te urâţeşte, te face neplăcut!

 

* mindfulness (sati) = starea de atenţie conştientă asupra a ce se întâmplă în prezent,împreună cu reamintirea instrucţiunilor asupra a ce ai de făcut.

 

Sursa: http://gnspy.org/povestire_zen__n363.html

 

GD Star Rating
loading...
Povestire zen, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.