Un borcan de maioneza si doua cesti de cafea

October 4th, 2010

Un borcan de maioneza...Când lucrurile par să o ia razna si nu-ti mai ajung 24 ore în zi, să te gândesti la borcanul de maioneză si cele 2 cesti de cafea…

Un profesor de filosofie stătea în fata clasei având pe catedră câteva lucruri. Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare de maioneză gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a întrebat pe studenti dacă borcanul este plin si acestia au convenit că era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l usor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingiile de golf. I-a întrebat din nou pe studenti dacă borcanul era plin iar acestia au fost de acord că era.

Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenti cum stătea treaba iar acestia au răspuns în cor “pliiin”!

Profesorul a scos de sub catedră două cesti cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de această dată definitiv. Studentii au râs. “Acum” a spus profesorul după ce hohotele s-au domolit, “as dori să întelegeti că acest borcan reprezintă viata voastră: Mingile de golf reprezintă lucrurile importante pentru voi, familia,copiii, sănătatea,prietenii si pasiunile voastre. Dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viata voastră ar fi tot plină. Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi: serviciul, casa, masina, iar nisipul e restul lucrurilor mărunte.”

“Dacă veti începe cu nisipul,” a continuat el “nu veti mai avea unde să puneti mingile de golf si pietricelele”. “La fel si în viată, dacă îti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine.”

Acordă atentie lucurilor importante pentru fericirea ta. Joacă-te cu copiii, fă-ti controale medicale periodic, iesi cu familia în oras la cină, fa sport, vei avea suficient timp altă dată să faci curat sau să repari cine stie ce dispozitiv. Ai, în primul rând grijă de mingile de golf, ele contează cu adevărat. Stabileste-ti prioritătile, restul e doar nisip.”

Unul dintre studenti a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele două căni de cafea. Profesorul a zâmbit.
“Mă bucur că întrebi asta, ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viata ta, e loc intotdeauna pentru două căni de cafea, împreună cu un prieten.”

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.