Tu cum iti incepi ziua

October 29th, 2010

Tu cum iti incepi ziuaPsihologia plăcerii
Două feluri de o începe ziua: Paul şi Hubert

Gemenii Paul şi Hubert sunt contabili în bănci diferite. De câteva săptămâni, zilele lor sunt extenuante şi munca lor are un nivel ridicat de stres. Îşi încep zilele în mod diferit.

Paul are probleme cu somnul, stresul îl face să fie tensionat şi devine din ce în ce mai posac. În timpul acestor perioade, casa lui este în dezordine. Se neglijează, mănâncă mai prost, se culcă devreme, şi somnul lui este puţin odihnitor. Paul a făcut un duş rapid. Se grăbeşte să termine această corvoadă pentru a-şi face timp să trăiască. Merge de-a-ndăratelea la muncă, după o îmbucătură luată pe colţul tejghelei. Paul pleacă deprimat, cu muşchii trupului şi feţei încordaţi.

Hubert, fratele lui, vede situaţia în mod diferit. Cu o seară înainte, a mers timp de treizeci de minute. În această dimineaţă, s-a trezit destul de devreme pentru a se putea hrăni bine şi pentru a-şi începe ziua într-un mod plăcut. Pentru a-şi face patul, a ascultat tangoul lui preferat, şi a profitat de el ca să se întindă bine. Hubert şi-a luat câteva minute pentru a se lăsa masat de jetul cald al duşului. Şi-a oferit un mic dejun sănătos şi plăcut.

În salon, Hubert a pus o melodie antrenantă: se mişcă, se întinde şi respiră cu satisfacţie. Pentru a profita de casa lui la întoarcere, îşi rupe câteva minute ca să facă ordine. Hubert ştie că are o zi încărcată, dar merge încet spre birou. Respiră adânc, muşchii feţei îi sunt destinşi. Sosind la muncă, le surâde colegilor.

Avem numeroase responsabilitati; puterea noastra consta in a le ordona cu placere. Diferenta dintre cele doua feluri de a incepe ziua tine mai mult de o decizie decat de circumstante. In fata celor doua zile incarcate, Paul si Hubert isi hotarasc placerea si fericirea.

Extras din cartea „Psihologia oamenilor fericiti”, autor Michel Giroux

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.