Povestea iazului cu lapte

May 12th, 2010

Povestea iazului cu lapteA fost odată, cu multă vreme în urmă, un rege care a ordonat supuşilor săi să sape un iaz.

După ce groapa a fost terminată, demnitarul a făcut public un anunţ, prin care solicita ca un membru al fiecărei familii ce sălăşluia pe pământul său, să aducă în timpul nopţii o cană cu lapte, pe care să o verse în iaz. Astfel, după cum îşi propusese nobilul stăpân, până la răsăritul soarelui, groapa va fi umplută plină vârf cu savuroasa licoare.

După ce oamenii au luat la cunoştinţă ordinul regelui, şi-au îndreptat paşii către gospodăriile lor.

Unul dintre locuitori tocmai se pregătea să execute porunca domnitorului, când îl strafulgeră o idee. Anume, se gândi el, dacă vor duce toţi oamenii câte o cană cu lapte, nimeni nu va observa în bezna nopţii dacă el va vărsa în iaz un vas cu apă. Zis şi făcut. Cel în cauză umplu un ulcior cu apă si, foarte prevăzător, goli recipientul fără să fie observat de nimeni. Apoi, precum un iepure, o zbughi spre casă.

A doua zi, dis-de-dimineaţa, mai mult decât neplăcut surprins, regele zări iazul său plin cu apă – nu cu lichidul alb ordonat deunăzi!

Explicaţia era una simplă: toţi locuitorii au recurs la strategia şmecheră a celui invocat mai sus. Absolut fiecare s-a gândit că, „lasă, lasă… de ce să umplu eu iazul cu lapte, când alţii vor face asta în locul meu?!”

La fel stă şi cu încrederea şi respectul nostru. Înainte de a cere ajutorul celui de aproape, înainte de a pretinde respect celor din jurul nostru, înainte de a ne baza pe alții pentru a ne îndeplini o cerere de-a noastră, indiferent ce raporturi am avea (chiar dacă eşti într-o postură de „şef”), e bine să te asiguri, să verifici şi să nu ai o încredere oarbă că alții îți vor respecta dorința..pentru că ceilalți, posibil să înceapă prin a avea grijă de ei înşişi…şi apoi de tine…aşa că…ai incredere, dar cu rezerve…asigură-te, verifică şi comunică cat mai clar aşteptările tale…cand e cazul, în termeni de beneficiu şi sancțiune, pentru a nu fi dezamăgit la final…

Trebuie să ne respectăm pe noi înşine, este necesar să avem încredere în noi înşine, pentru că dacă noi nu avem grijă de noi, e posibil ca nimeni altcineva să nu o facă. Bazează-te în primul rand pe tine!

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.