Rational vs. irational

February 16th, 2010

Rational vs. irationalMajoritatea oamenilor consuma atat de mult timp si energie proprie in incercarea de a atinge imposibilul – sa schimbe si sa controleze actiunile celorlalti, in loc sa isi schimbe propriile ganduri si actiuni.

In locul auto-conditionarii negative, avem posibilitatea de a alege dintre mai multe alternative benefice, cum sa ne reeducam si sa ne perfectionam, astfel incat sa ne minimalizam problemele emotionale pe care le-am creat. Putem alege pentru noi o viata rationala.

Credintele, atitudinile, opiniile si filosofiile noastre de viata iau, deseori, forma unor auto-verbalizari. Prin urmare, ne putem schimba emotiile si comportamentele dezadaptative, daunatoare, daca ne descoperim, disputam si actionam impotriva acestor filosofii interne.

Absurde/Irationale

In orice conditii si tot timpul, TREBUIE sa fac lucrurile bine si sa castig aprobarea (sau iubirea absoluta) a celor semnificativi pentru mine. Daca nu reusesc acest lucru important – si sacru – atunci e groaznic si sunt un om incompetent si fara valoare si probabil voi esua intotdeauna si deci merit sa sufar.

Realiste/Rationale

Sunt o fiinta umana care greseste. Am punctele mele bune si punctele mele rele. Nu exista nici un motiv pentru care trebuie sa nu fac greseli. In ciuda punctelor mele bune si a punctelor mele rele, eu nu sunt cu nimic mai mai valoros sau mai putin valoros decat orice alta fiinta umana.

Absurde/Irationale

Alti oameni cu care relationez sau cu care ma asociez TREBUIE, in orice conditii si tot timpul, sa ma trateze frumos, cu consideratie si corect. Altfel e groaznic si ei sunt niste oameni rai, fara valoare, gunoaie care intotdeauna ma vor trata rau si nu merita o viata buna si ar trebui pedepsiti pentru ca se poarta atat de abominabil cu mine.

Realiste/Rationale

Alti oameni ma vor trata incorect din cand in cand. Nu exista nici un motiv pentru care trebuie sa ma trateze corect. Oamenii care ma trateaza incorect nu sunt mai valorosi si nici mai putin valorosi decat orice alta fiinta umana.

Absurde/Irationale

Conditiile in care traiesc TREBUIE sa fie tot timpul absolut favorabile, sigure, lipsite de probleme si imediat gata sa-mi aduca bucurie. Daca nu sunt asa este groaznic si oribil si nu mai pot suporta. Nu ma pot bucura absolut de loc. Viata mea este imposibila si nu merita s-o traiesc.

Realiste/Rationale

Viata nu este intotdeauna asa cum as dori-o eu. Nu exista nici un motiv pentru care viata trebuie sa fie asa cum as vrea eu sa fie. Viata nu este neaparat placuta, insa ea nu este niciodata groaznica si aproape niciodata nu este intolerabila.

Extras din newsletter pregatit de Dorin Arion – www.dorinarion.ro

Puteti citi mai mult in cartea revolutionara de self-help „Ghid pentru o viata rationala”, scrisa de Albert Ellis”

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.