Morcovul, oul şi bobul de cafea

December 29th, 2009

Morcovul, oul şi bobul de cafeaO tânară s-a dus la mama ei şi i-a povestit despre viaţa ei grea şi modul dificil în care lucrurile au evoluat pentru ea. Nu mai ştia cum să facă faţă acestora şi o bătea gândul să renunţe. Era epuizată de efortul luptei şi strădaniilor de a le depăsi. Se părea că, imediat cum o problema era rezolvată, apărea una nouă.

Mama ei a ascultat-o şi a condus-o spre bucătărie, unde a umplut trei oale cu apă, apoi le-a aşezat pe fiecare deasupra unui foc cu flacără mare. Curând apa din cratiţe a ajuns la fierbere. În primul vas a pus morcovi, în al doilea ouă, iar în ultimul recipient boabe măcinate de cafea.

Fără să scoată un cuvant, mama a aşteptat circa douăzeci de minute, după care a stins focul. A scos morcovii şi-i aşeză pe un platou. La fel a procedat si cu ouale fierte, apoi a strecurat cafeaua şi a turnat-o într-o cană. Revenind la fiica ei, a întrebat-o: “Spune-mi, ce vezi?”

“Morcovi, ouă si cafea”, a răspuns tânăra femeie. Mama a adus-o mai aproape si a rugat-o să atingă morcovii. Fiica a făcut întocmai şi a remarcat că erau moi. Mama i-a indicat apoi să ia un ou, să-l spargă şi să-i cureţe coaja. După ce a urmat sfaturile mamei, tânăra a descoperit un ou fiert tare. În cele din urmă, mama i-a sugerat să ia o înghiţitură de cafea. Fiica a zâmbit după ce a savurat aroma bogată a licorii maronii. În urma acestora, fiica a întrebat: “Ce inseamnă asta, mama?”

Mama i-a explicat că fiecare dintre cele trei lucruri s-a confruntat cu acelasi “disconfort” – punctul de fierbere al apei -, dar fiecare a reacţionat în mod diferit.

Morcovii, prin natura lor, par puternici, solizi şi de nezdruncinat. Cu toate acestea, după ce au fost supuşi punctului de fierbere, s-au inmuiat şi au devenit fragili. Oul, prin construcţia sa, este moale, păzit doar de învelişul lui exterior subţire. Dar, după fierbere, interiorul său s-a intărit! Boabele de cafea, în schimb, au fost deosebite. După ce au fost introduse în clocot, acestea au schimbat culoarea şi parfumul apei.

“Cu care dintre ele te identifici tu?” – a întrebat-o mama pe fiica ei. “Când greutăţile bat la poarta vieţii tale, cum reacţionezi? Precum un morcov, un ou, sau un bob de cafea?” Gandeşte-te la aceste detalii: Ce sunt eu? Sunt morcovul care pare puternic, dar, în faţa unei dureri sau încercări dificile devine fragil şi îşi pierde forţa? Sunt oul care, deşi pare sensibil si maleabil, după o dură “schimbare de temperatură”, rămâne protejat de aceiaşi scoarţă, dar are “inima” rigidă? Sau sunt precum bobul de cafea care, indiferent de greutăţile contextuale, indiferent de durerile “termice” la care este supus, eliberează parfum şi savoare?

Dacă eşti precum bobul de cafea, indiferent de dramatismul situaţiei, vei reuşi să depăşeşti momentul, schimbând situaţia din jurul tau cu propriile “arome”. Chiar şi cele mai întunecate provocări vor fi ridicate la un alt standard de percepţie, purtand “parfumul” tău de învingător.

Tu cum faci faţă disconfortului şi greutăţilor?

Precum un morcov, un ou, sau un bob de cafea?

GD Star Rating
loading...
Morcovul, oul şi bobul de cafea, 8.5 out of 10 based on 6 ratings

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.