Socrate si zvonurile

October 16th, 2009

Socrate si zvonurileIn Grecia antica Socrate (469-399 DC), era foarte mult laudat pentru intelepciunea lui. Intr-o zi, marele filozof s-a intalnit intamplator cu o cunostinta care alerga spre el agitat si care i-a spus:

– Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum, despre unul dintre studentii tai?

-Stai o clipa, ii replica Socrate. Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei.

– Trei?

-Asa este, a continuat Socrate. Inainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa-mi spui. Primul test este cel al Adevarului. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?

Socrate si zvonurile-Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre el.

-E-n regula, zise Socrate. Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum sa incercam testul al doilea,  testul Binelui. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?

-Nu, dimpotriva…

-Deci, a continuat Socrate, vrei sa-mi spui ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat?

Omul a dat din umeri, putin stanjenit.

Socrate a continuat.

– Totusi mai poti trece testul, pentru ca exista a treia proba – filtrul Folosintei. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu imi este de folos?

-Nu, nu chiar…

-Ei bine, a conchis Socrate, daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici de Bine, nici macar de Folos, atunci de ce sa-mi mai spui?

Morala

Avalansa informationala la care suntem supusi in aceste timpuri in care nici un loc de pe pamant nu e prea departe si nici un secret nu poate fi cu adevarat ascuns ne face sa fim ca un copil pofticios intr-un magazin cu dulciuri. Traim intr-o continua fantezie, identificandu-ne cu informatii furnizate de mass-media, necunoscuti, cunoscuti, prieteni fara a face o selectie a tuturor acestor informatii prin prisma celor trei teste socratice:

1. cel al Adevarului

2. cel al Binelui, si

3. cel al Folosintei

Oare cate informatii cu care venim in contact de-a lungul unei singure zile ar putea sa treaca acest test?

Esti ceea ce gandesti!

GD Star Rating
loading...
Socrate si zvonurile, 7.0 out of 10 based on 1 rating

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.