Ce ne tine sanatosi si fericiti sa trecem prin viata?

December 24th, 2015

Ce ne tine sanatosi si fericiti sa trecem prin viata?“There isn’t time – so brief is life – for bickerings, apologies, heartburnings, callings to account, there is only time for loving – and but an instant, so to speak, for that.”

Mark Twain

 

Un studiu Harvard care a urmarit vietile a peste 700 de oameni din momentul in care au fost adolescenti pana la varste inaintate (75 de ani de studiu) a permis desprinderea a trei lectii de viata importante, care nu sunt despre avere sau faima sau despre a lucra mai greu si tot mai greu.

 

Concluzia cea mai valoroasa a studiului a fost faptul ca relatiile bune ne tin mai fericiti si mai sanatosi.

 

Lectiile de viata cu privire la relatii sunt urmatorele:

  1. legaturile sociale sunt foarte bune pentru noi, singuratatea ucide. Se pare ca oamenii cu conexiuni mai multe in plan social, cu familie extinsa, cu multi prieteni, conectati la comunitate sunt mai fericiti, sunt fizic mai sanatosi si traiesc mai mult decat cei care sunt mai putin conectati social. Experienta singuratatii s-a dovedit a fi toxica. Oamenii care sunt mai izolati sunt mai putin fericiti, sanatatea lor e mai subreda, functionarea creierului lor scade mai repede si viata lor e mai scurta decat a acelora care nu sunt singuri.
  2. Se stie ca putem fi singuri intr-o multime si putem fi singuri intr-o casatorie, astfel incat a doua lectie mare este ca nu conteaza doar numarul de prieteni, sau daca esti sau nu angajat intr-o relatie; ceea ce conteaza este calitatea relatiilor cu cei apropiati. A trai in mijlocul conflictelor este foarte rau pentru sanatatea noastra. Mariajele cu multe conflicte, de exemplu, fara prea multa afectiune, se dovedesc a fi foarte rele pentru sanatatea noastra, poate mai rele decat un divort. Ceea ce e relevant e cat de multumiti suntem in relatiile noastre. Oamenii care au fost multumiti de relatiile lor la 50 de ani, erau sanatosi si la varsta de 80. Oamenii care au fost in relatii nefericite, in zilele cand s-au simtit fizic rau, “nemultumirea cu relatia” le-a amplificat durerea emotionala.
  3. Si a treia lectie mare care a rezultat despre relatiile si sanatatea noastra este ca relatiile bune nu protejeaza doar trupurile noastre, acestea ne protejeaza si creierul. Se pare ca daca esti in relatii in care simti ca intr-adevar se poate conta pe o alta persoana, in vremuri de nevoie, memoria ta ramane sanatoasa mai mult timp. Aceste relatii bune nu trebuie sa fie netede tot timpul. In unele cupluri se mai cearta unii cu altii, chiar zi de zi, dar atata timp cat au simtit ca ar putea conta cu adevarat pe cealalta persoana, atunci cand lucrurile merg rau, aceste argumente le-au permis acelor persoane o sanatate mentala mai buna.

 

Va urez, dragii mei, sarbatori fericite, in bucuria conexiunii calde si sincere cu cei dragi!!

 

Folositi timpul pentru a va suna prietenii cu care nu v-ati vazut de mult, trimite-ti-le mesaje cu urari de iubire si celor ce le-ati purtat ranchiuna, faceti vizite si primiti colindatorii, faceti curatenie emotionala in sufletul vostru si stergeti orice “suparare relationala”.

 

Sa ne surprinda 2016 petrecand timp de calitate cu cei dragi!!

 

Un 2016 in care sa tinem seama ca o viata buna se face cu relatii bune!

 

Despre studiul Harvard gasiti detalii si aici:

http://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness

 

 

 

GD Star Rating
loading...
Ce ne tine sanatosi si fericiti sa trecem prin viata?, 1.0 out of 10 based on 1 rating

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.