Efectul PYGMALION
A fost odata ca niciodata, in frumoasa insula a Ciprului, un rege maret, pe numele sau Pygmalion. El tanjea dupa iubire dar, din nefericire, era mai tot timpul singur. Intr-o zi, a hotarat sa sculpteze o frumoasa femeie. Toata singuratatea si emotiile ce i se adunasera in suflet au iesit la lumina si s-au intrupat in munca mainilor sale. Cand a terminat, faurise o statuie atat de frumoasa si plina de viata incat s-a indrogostit pe loc de chipu-i minunat. Curand, nefericitul rege incepu sa-si doreasca mai mult decat orice pe lume ca faptura de piatra sa prinda viata pentru a putea sa-si petreaca fiecare clipa impreuna cu ea. Cu inima sfasiata de dor, regele inalta rugi catre zeita dragostei, Afrodita, sa-i indeplineasca arzatoarea dorinta. Pygmalion era un om minunat, iar Afrodita, miscata de suferinta sa, hotari sa-l ajute. Ea cobori pe pamant si transforma sculptura din marmura intr-o femeie in carne si oase, calda si neasemuit de frumoasa. Numele ei era Galatea.
Ea si regele s-au casatorit si au trait fericiti pana la sfarsitul zilelor lor.
Aceasta legenda din mitologie greaca descrie elementul fundamental al leadershipului si esenta imputernicirii celorlalti.
Expresia “efectul PYGMALION” sau profetia autoimplinita descrie forta transformatoare a asteptarilor.
Atragi in viata ta ceea ce astepti sa se intample. Comunicandu-ne viziunea despre ceilalti si asteptarile pe care le avem referitoare la ei, cream o forta aproape magnetica ce-i atrage in directia acelor asteptari.
Ne comunicam asteptarile si sentimentele, atat pozitive cat si negative, prin intermediul cuvintelor, calitatilor vocii si limbajul corpului.
Efectul Pygmalion, studiat timp de doua decenii de Robert Rosenthal, profesor de psihologie la Universitatea California din Riverside, se refera la fenomenul prin care asteptarile si, implicit, comportamentul fata de o persoana, un grup de persoane sau un eveniment influenteaza in mod clar rezultatul pe care il obtinem de la acestia. Cu cat asteptarile sunt mai mari, cu atat cresc sansele ca rezultatul sa fie pe masura asteptarilor. Si invers. Daca ne asteptam la rezultate proaste, vom “genera” acest efect.
loading...
Comenteaza