† Your memories Forum Index
Author Message

<  Dezbateri  ~  Cum putem ajuta psihoterapeutic persoanele grav bolnave?

administrator
Posted: Sun Feb 24, 2008 6:18 pm Reply with quote
Forum Administrator Joined: 01 Jan 1970 Posts: 76
Cum putem ajuta psihoterapeutic persoanele grav bolnave? Cum ne ajutam astfel pe noi?
din cartea "Calatoria Ultima" de Stanislav Grof



"Multe persoane muribunde simt nevoia stringenta de contact uman autentic si de ajutor psihoterapeutic. Elisabeth Kubler-Ross, medic la Catedra de psihiatrie a Univ. din Chicago, a evidentiat importanta comunicarii deschise si oneste si a subliniat ca este esentiala disponibilitatea de a discuta orice problema de importanta psihologica. Cand au fost abordati astfel, pacientii ei muribunzi au reusit sa le ofere celor care le-au stat alaturi lectii importante nu numai despre etapele finale ale vietii, ci si despre aspecte unice ale existentei umane. Mai mult, cei implicati au fost imbogatiti de aceasta experienta si s-au eliberat de multe ori de anxietatea legata de propria lor moarte."


"...cei vii pot face multe ca sa le usureze muribunzilor trecerea, ca sa ridice actul cel mai pur fiziologic al existentei umane la nivelul de constiinta si poate chiar de spiritualitate."

Prea des, oamenii inconstienti sau muribunzi sunt tratati ca "lucruri", ca si cum nu ar fi acolo. Dar adesea ei sunt inca foarte prezenti. Chiar daca un muribund are tot mai putine mijloace de a exprima ce simte, este inca deschis sa primeasca mesaje. In acest sens, cei foarte bolnavi sau muribunzii seamana mult cu niste copii: nu ne pot spune ce simt, dar absorb sentimentele, vocea si, in primul rand, atingerea noastra. La copilul mic, cel mai important canal de comunicare este pielea. La fel, pentru o persoana cufundata in imensa solitudine a bolii si mortii, atingerea unei maini poate alunga singuratatea, si chiar lumina cu caldura acel univers necunoscut. Pentru cel "nascut cu noblete", ca si pentru cel care "moare cu noblete", comunicarea prin piele si prin glas pot aduce o contributie incomensurabila. Psihologia moderna a descoperit cat de puternica este trauma nasterii pentru viata unei persoane. Dar “trauma mortii”? Daca credem in continuitatea vietii, nu ar trebui sa-i acordam aceiasi importanta?"

_________________
Your Memories Forum administrator
E-mail: contact@yourmemories.ro
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum