† Your memories Forum Index
Author Message

<  Carti-memorii  ~  Manuscrisul regasit al Reginei Maria

administrator
Posted: Sun Jun 24, 2007 2:08 pm Reply with quote
Forum Administrator Joined: 01 Jan 1970 Posts: 76
Manuscrisul regasit al Reginei Maria
24 Iunie 2007, articol aparut in "Evenimentul Zilei"

Desi s-a crezut ca ultimul volum de memorii al Reginei Maria a fost distrus de fiul sau, Regele Carol al II-lea, istoricul Diana Mandache a reusit sa-l gaseasca si sa-l publice.
„Capitole tarzii din viata mea” este continuarea seriei memorialistice cunoscute sub titlul „Povestea vietii mele”. Volumul de memorii, gasit si editat de istoricul Diana Mandache, va fi lansat de Editura All, joi 28 iunie, in prezenta Maiestatii Sale Regele Mihai I si a Maiestatii Sale Regina Ana.

Un volum scris cu multa simplitate, dar si cu mult pragmatism de „unul dintre in arhivele din SUA, Marea Britanie si Germania”, marturiseste editorul cartii, istoricul Diana Mandache.

Aceasta spune ca primele mentiuni referitoare la volumul memorialistic inedit al Reginei Maria, scris in ultimii ani de viata si ramas neterminat, le-a identificat in arhivele americane de la Kent State University din Ohio.

Mai apoi a gasit foaia care mentiona cuprinsul „unei carti”, ratacita printre alte foi ale administratiei Casei Regale, in mica arhiva de la Muzeul National Peles, aflata in acea vreme la Posada. „Am facut legatura intre documentele din arhivele din strainatate si cele din Romania”, completeaza ea.

Presiunile lui Carol al II-lea

„Demersurile au continuat dupa ce am avut acordul Maiestatii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si recomandarea Maiestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei, in 1999, de a face cercetari la „Royal Archieves” de la Castelul Windsor”, adauga Diana Mandache.

Ea marturiseste ca, dupa lungi cautari, a fost putin dezamagita crezand ca manuscrisul zacea undeva pierdut sau bine ascuns de Regina si ca nu va reusi sa-l gaseasca. Totusi, dupa doi ani de incercari esuate, a gasit la Arhivele Nationale Istorice Romane mult cautatul si pretiosul manuscris, in limba engleza.

In prefata cartii, Mandache aminteste cat de greu i-a fost Reginei sa termine de scris acest volum de memorii din cauza presiunilor exercitate asupra sa de fiul sau Carol al II-lea, gelos din cauza recunoasterii prestigiului ei in intreaga lume. Regina insasi recunoaste ca nu povesteste in intregime ceea ce se intampla atunci.

„Trebuie, din cauza altora, sa pastrez tacerea asupra anumitor aspecte si, fidela simtului umorului care m-a ghidat de-a lungul intregii vieti printre atatea vicisitudini, voi relata numai anumite capitole, lasand in seama istoriei sa termine povestea pe care numai eu as fi putut-o spune”, incheie Regina Maria introducerea celui de-al IV-lea volum de memorii.

„In Romania s-a facut adeseori confuzie intre memorii si insemnari zilnice, evident acestea fiind generate de necunoasterea problematicii.

Ultimele memorii

Memoriile sunt diferite de insemnarile zilnice (jurnal), cele din urma fiind consemnari scurte de evenimente”, explica istoricul. Aceasta spune ca, in Memorii, Regina Maria citeaza din insemnarile sale zilnice, dar ca aduna informatii si din alte surse.

„Memoriile Reginei Maria reprezinta un document istoric de exceptionala importanta pentru istoriografia romaneasca, fiind scrise de unul dintre cei mai reprezentativi participanti la evenimentele de dupa Primul Razboi Mondial”, adauga istoricul.

De la Conferinta de Pace de la Paris, din 1919, pana la descrierea ultimei intalniri cu mama sa, Ducesa de Saxa-Coburg, ori de la vizitele neoficiale la Paris, Londra si Transilvania pana la primul Parlament al Romaniei Mari, memoriile Reginei Maria ne introduc intr-o perioada de schimbari radicale, carora aceasta le-a fost martora.

Succes
Memoriile Reginei Maria, un volum asteptat


Prima editie a cartii a fost publicata in Marea Britanie, unde a beneficiat de recenzii favorabile in „The Sunday Times”, „The Spectator” si „Majesty”, care a calificat-o drept „Cartea lunii” in numarul din august 2004.

In SUA, revista „Royalty” i-a dedicat, in acelasi an, o ampla recenzie, calificand-o de asemenea „Cartea lunii”.

Cartea, care va fi publicata de Editura All, are 246 de pagini si va costa 24,9 lei.

Portret
Regina Romaniei, un „ambasador irezistibil”


Nepoata a Reginei Victoria si a Tarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Maria a crescut la Eastwell Park, in comitatul Kent. Frumoasa si stralucitoare, avea barbatii la picioarele ei, dar la varsta de 17 ani, pe 29 decembrie 1892, s-a maritat cu Printul Ferdinand de Hohenzollern, succesor al tronului Romaniei.

A fost un pas care avea s-o propulseze in scena politicii internationale si in misiuni diplomatice neoficiale, castigandu-si renumele de „ambasador irezistibil”.

Dupa incoronarea de la Alba-Iulia, in 15 octombrie 1922, alaturi de Regele Ferdinand ca suverani ai Romaniei Mari, Regina Maria a efectuat vizite oficiale in Occident, facand cunoscuta istoria si cultura poporului roman.

Era, de asemenea, si o foarte inzestrata scriitoare, publicarea - in anii ‘30 - a celor trei volume de memorii „Povestea vietii mele” aducandu-i recunoasterea mondiala.

A incetat din viata in ziua de 18 iulie 1938, in Castelul Pelisor.

_________________
Your Memories Forum administrator
E-mail: contact@yourmemories.ro
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum