† Your memories Forum Index
Author Message

<  Craciun  ~  Craciun

administrator
Posted: Mon Dec 10, 2007 3:40 pm Reply with quote
Forum Administrator Joined: 01 Jan 1970 Posts: 76
Craciun

Ebenzer Scrooge (http://en.wikipedia.org/wiki/Ebenezer_Scrooge)
Este personajul principal din “O Colinda de Craciun” (A Christmas Carol), scrisa de Dickens in 1843. Eu am vazut filmul la TV acum cativa ani, in preajama Craciunului, splendid. De curand am citit despre semnificatia personajului Scrooge in “Existential Psychotherapy” scrisa de Irvin Yalom si… in aceiasi zi… am vazut personajul interpretat de Data, androidul din Star Treck, in continua lui cruciada de a invata sa fie uman. Mi s-a intiparit deci in minte si impartasesc asta cu voi.
Scrooge pare a fi un banker. El dispretuieste pe saraci si isi umileste subordonatul, pe Bob Cratchit. De Craciun, Scrooge e vizitat de trei stafii, stafia Craciunului trecut, a Craciunului prezent si a Craciunului ce urmeaza sa vina.

Iata ce scrie Yalom: Multi dintre noi uitam ca transformarea lui Scrooge nu s-a intamplat din cauza “caldurii Craciunului” care i-a topit “trasaturile” de gheata. Ceea ce l-a schimbat pe Scrooge a fost confruntarea cu propria moarte. Stafia Viitorului creata de Dickens (Stafia Craciunului ce urmeaza sa vina) a folosit o terapie de soc puternica: Ea i-a permis lui Scrooge sa-si observe propria moarte, sa auda membrii comunitatii discutand despre moartea sa, desconsiderand-o, sa vada necunoscuti certandu-se pentru a pune mana pe posesiunile sale materiale, inclusiv cearceafurile si camasa sa de noapte. Apoi Scrooge a fost martorul inmormantarii sale si, in final, ultima scena inaintea transformarii sale, in cimitir, Scrooge ingenuncheaza si isi atinge literele inscrise pe piatra sa de mormant.

Astfel, Scrooge devine un model de generozitate si bunatate. “Multi radeau vazand aceasta schimbare in el, dar el ii lasa sa rada, nu-i baga in seama. Propria inima ii radea si asta lui ii era de ajuns. Si s-a spus despre el ca, daca vreun om in viata stia cu-adevarat cum sa-si petreaca Craciunul, el era cu siguranta unul.” (vezi linkul wikipedia.org)

Mai citez pe Osho (Omul care iubea pescarusii) “Mai devreme sau mai tarziu, moartea va va lua tot ce aveti. De aceea, daruiti cat mai mult. Daruiti tot ce aveti. Daca aveti o voce frumoasa, cantati. Impartasiti muzica voastra cu ceilalti. Daca stiti sa pictati, pictati. Daca stiti sa dansati, dansati. Personal, nu am cunoscut niciodata un om care sa nu aiba foarte multe de daruit. Daca vrei cu adevarat sa daruiesti, constati ca ai foarte multe lucruri de oferit, ca esti un om bogat. Daca nu doresti sa daruiesti, oricat de mult ai avea, ramai la fel de sarac. De fapt nu ai nimic. Nu poti fi stapan decat asupra lucrurilor pe care le-ai impartasit.”

Dorin Arion
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum