Ce este inteligenţa socială?

November 1st, 2015

Ce este inteligenţa socială?Trei băieţi de doisprezece ani se îndreaptă spre un teren de fotbal la ora de sport. Doi dintre ei, cu o înfăţişare atletică, merg în spatele celui de-al treilea, un coleg un pic mai dolofan, pe care îl iau peste picior.

„Şi zici că incerci să joci şi tu fotbal”, îi spune sarcastic unul dintre cei doi, iar în glasul lui se simte dispreţul.

E un moment care, datorită codului social al acestor elevi de gimnaziu, ar putea uşor degenera într-o bătaie.

Băiatul dolofan îşi închide o clipă ochii şi trage aer în piept, ca şi cum s-ar întări pentru confruntarea pe cale să izbucnească.

Se întoarce apoi către ceilalţi doi şi răspunde cu un ton calm, banal.

„Mda, am de gând să încerc – dar nu prea mă pricep.”

După o pauză, adaugă:

„Dar sunt foarte bun la desen – arată-mi orice şi îţi desenez imediat…”

Pe urmă, arătând spre adversarul său, spune:

„Pe când tu – tu chiar te pricepi la fotbal, eşti absolut fantastic!! Mi-ar plăcea să fiu la fel de tare, dar nu sunt. Poate că o să mai învăţ câte ceva dacă tot încerc.”

La care primul băiat, complet dezarmat, spune pe un ton prietenos:

„Păi, nu eşti chiar atât de nepriceput. Cred că o să-ţi arăt câteve lucruri despre cum să joci.”

 

Interacţiunea aceasta scurtă oferă un exemplu magistral de inteligenţă socială în acţiune. Ceea ce ar fi putut duce lesne la o bătaie poate acum să ducă la prietenie. Artistul dolofan s-a menţinut pe poziţie – nu doar în curentele sociale turbulente ale şcolii gimnaziale, ci şi într-o luptă mult mai subtilă: în încleştarea invizibilă dintre creierele celor doi băieţi.

Rămânând calm, artistul aspirant a rezistat impulsului de se mânia la auzul replicii sfidătoare a celuilalt şi a reuşit în schimb să-l atragă el pe acela în propria zonă emoţională – mult mai prietenoasă. Este o mani­festare, de cel mai înalt calibru, de bătălie neuronală, care a mutat chimia emoţională a băieţilor dintr-un registru ostil într-unul pozitiv – un exem­plu strălucit de excelenţă a raportului.

 

Sursa: Inteligenta sociala, Daniel Goleman

 

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.