E de ajuns ca unii…
Un om de ştiinţă care studia maimuţele de pe o insulă din Indonezia a reuşit s-o înveţe pe una dintre ele să-şi spele batatele în rîu înainte de a le mînca. Curăţat de nisip şi murdărie, alimentul devenea mai gustos.
Omul acela de ştiinţă — care a făcut asta numai fiindcă scria o lucrare despre capacitatea de învăţare a cimpanzeilor — nu-şi putea închipui ce urmări avea să aibă experimentul său. A fost uimit să constate că şi celelalte maimuţe de pe insulă începuseră s-o imite pe cea dintîi.
Şi apoi, într-o bună zi, după ce un anumit număr de maimuţe învăţaseră să-şi spele batatele, au început să facă acelaşi lucru şi maimuţele de pe celelalte insule ale arhipelagului. Lucrul cel mai surprinzător însă este că aceste maimuţe au învăţat asta fără să aibă nici un fel de contact cu insula unde avusese loc experienţa.
Există diverse studii ştiinţifice în această problemă. Explicaţia cea mai obişnuită este că, atunci cînd un anumit număr de indivizi evoluează, evoluează pînă la urmă întreaga rasă umană. Nu ştim cîte persoane sînt necesare — dar ştim că aşa se întîmplă.
Sursa: Paulo Coelho, „La rîul Piedra am şezut şi am plîns”
Pentru a reuşi un salt calitativ în evoluţia noastră de dezvoltare personală e nevoie de un grup minoritar de oameni conştienţi pentru a-i „trezi” peste noapte şi pe ceilalţi. Asta nu înseamnă să rămînem comozi, că oricum ne vom înalţa, ci să avem speranţa într-o lume mai bună şi, de ce nu, să avem dorinţă sa fim în acel grup care iniţiază schimbarea în mai bine.
loading...
Comenteaza