Un model „bun”

July 20th, 2012

Un model bunUn mullah vru să-și protejeze fiica de pericolele vieții. Când veni vremea și ea se făcu o adevărată floare a frumuseții, el o luă deoparte și îi vorbi despre josnicia și răutatea lumii. „Draga mea fiica, zise el, ține minte ce-ți spun. Toți bărbații vor un singur lucru. Bărbații sunt vicleni. Ei pun capcane oriunde pot. Nu-ți dai seama cum te afunzi tot mai adânc în mlaștina dorințelor lor. Vreau să-ți arăt calea nefericirii. Mai întâi, bărbatul se dă în vânt după cele mai bune trăsături ale tale și te admiră. Apoi, te invită să ieși cu el. Apoi, amândoi treceți pe lângă casa lui, iar el menționează că vrea doar să-și ia haina. Te întreabă dacă nu ți-ar plăcea să intri cu el în casă. Sus, te invită să iei loc și-ți oferă un ceai. Amândoi ascultați muzică și la momentul potrivit, se aruncă dintr-o dată asupra ta. Astfel, tu ești violată. Si noi suntem violați, mama ta și cu mine. Familia noastră este violată și buna noastră reputație este pierdută.”

            Fetei îi merseră cuvintele tatălui drept la inimă. Ceva timp după aceea, urcă sus la tatăl ei și zâmbi mândră: „Tată, îl întrebă ea, ești oare profet? De unde ai știut cum se va întâmpla totul? A fost exact așa cum mi-ai descris. Mai întâi mi-a admirat frumusețea. Apoi, m-a invitat în oraș. Ca prin coincidență, am trecut pe lângă casa lui. Apoi bietul băiat a observat că-și uitase haina. Și ca să nu fiu singură, m-a invitat să intru în apartamentul său. Cum cer bunele maniere, mi-a oferit ceai și a luminat ziua cu o muzică frumoasă. În acel moment, m-am gândit la cuvintele tale și am știut exact ce se va întâmpla. Dar vezi, sunt vrednică să-ți fiu fiică. Când am simțit că se apropie momentul, m-am aruncat asupra lui și l-am violat, pe el, pe părinții lui, familia, buna reputație și stima lui!”

 De multe ori catastrofăm când încercăm să prezentăm altora o realitate de care ne temem. Nu oferim soluții, doar ne proiectăm fricile în termeni apocaliptici. Să nu ne mirăm atunci dacă realitatea vine să ne trezească pe măsura scenariilor noastre absurde sau dezastroase.

 Poate preventivul tată de mai sus ar fi avut mai mult succes dacă i-ar fi vorbit fetei lui dragi în termeni de „Ar fi preferabil să nu faci asta și asta… dar dacă se întâmplă… aș putea trăi cu acest lucru … chiar dacă nu mi-l doresc sau îmi displace…”.

 Sursa: Cartea „Poveşti orientale ca instrumente de psihoterapie”, autor Nossrat Peseschkian

 

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.