Prețul corect

July 22nd, 2012

Pretul corectCând regele Anowschirwan călătorea prin ținut cu oamenii  săi, ajunse într-un loc pustiu, în munți, unde nu erau nici măcar micile și jalnicele colibe de păstori. Bucătarul suveranului se plânse:

–          Nobile sultan! Sunt aici să îți fac toate poftele. Dar în bufetul nostru nu avem nici cel mai mic grăunte de sare. Și fără sare, mâncarea are gust groaznic. Nobile sultan, ce să mă fac?

Anowschirwan răspunse:

–          Du-te înapoi în cel mai apropiat oraș. Acolo vei găsi un negustor care are de vândut sare. Dar fii atent să plătești prețul corect și cu nimic mai mult decât se obișnuiește.

–          Nobile sultan, răspunse bucătarul ai în cufărul tău mai mulți bani decât oricine altcineva în lume. Ce importanță are pentru tine dacă dau puțin mai mult pentru sare? Puținul acela nu va însemna mult.

Împăratul se uită la el cu seriozitate și răspunse:

–          Exact lucrurile mici sunt acelea care ajung nedreptățile lumii. Lucrurile mărunte sunt ca picăturile de apă care, până la urmă, umplu un lac întreg. Marile nedreptăți ale lumii încep ca lucruri mici. Așa că mergi și cumpără sarea la prețul obișnuit.

 

Sursa: Cartea „Poveşti orientale ca instrumente de psihoterapie”, autor Nossrat Peseschkian

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.