Cum gândesc psihologii: „Tu ce vezi aici?” – Testul Rorschach – testul petelor de cerneală
Istorioară cu locaţia în Nurnberg, Germania, 1945
Gustave Gilbert, psihologul desemnat să evalueze prizonierii germani de război, se afla faţă în faţă cu Hermann Goering, iniţiatorul primului lagăr de concentrare, care fusese numit la un moment dat (1941) de însuşi Adolf Hitler ca succesor al său.
Gilbert îi arătase primele două planşe ale testului proiectiv al petelor de cerneală Rorschach, dar răspunsurile lui Goering nu ieşeau cu nimic în evidenţă faţă de cele considerate normale.
Venise momentul să îi arate lui Goering cea de a treia planşă, care conţine un pattern simetric, (vezi poza de mai jos), cu trei pete roşii, pe care cei mai mulţi oameni le percep ca fiind doi oameni care stau faţă în faţă. Goering ia cea de-a treia planşă în mână, o priveşte îndelung, o roteşte, apoi o readuce în poziţia iniţială şi spune: „Este imaginea secţionată a unui corp uman, desfăcut în două jumătăţi identice, iar în mijloc sunt organele interne“.
Ce dezvăluie un asemenea răspuns despre psihicul lui Goering?
Prima interpretare care vine în mintea oricărui om este probabil aceeaşi cu cea pe care a avut-o Gilbert:
„Există mult sadism şi brutalitate într-o asemenea interpretare a planşei Rorschach; înclinaţia lui Goering de a produce durere altor oameni îşi are originea în propria sa suferinţă”.
Dar oare ar fi oferit Gilbert aceeaşi interpretare dacă ar fi primit răspunsul de la o altă persoană, să zicem de la un medic chirurg sau de la o asistentă medicală?
Cu toate acestea, principiul psihologic din spatele probei Rorschach pare a fi unul valid: prin interpretarea unor stimuli ambigui se pare că aflăm mai multe despre persoana care face interpretarea decât despre obiectul ambiguu supus evaluării. De altfel, Goering a preferat să se sinucidă un an mai târziu, pentru a evita îndeplinirea sentinţei primite, aceea de condamnare la moarte.”
(*Testul permite descifrarea personalitatii unui om doar analizând modul în care el percepe nişte pete de cerneală. Se pot spune multe despre caracterul, firea, stilurile de conduită ale unui om utilizând descrierea ce o ofera el imaginilor ce apar într-o serie de planşe;
pentru a vizualiza planşa III şi pentru a trece în revistă alte interpretări ale ei, vizualizaţi blogul lui Wiseman, 2010: http://richardwiseman.wordpress.com/2010/10/14/i-am-a-freud-not/; pentru info despre test: http://centruldepsihologie.com/tu-ce-vezi-aici-testul-rorschach-al-petelor-de-cerneala-2/)
Sursa: Cartea “Metode implicite de evaluare a personalității”, Florin A. Sava, pag 15
loading...
Comenteaza