O reţea de autostrăzi

April 27th, 2012

O retea de autostraziCeea ce facem şi gândim zi de zi produce schimbări fizice în creierul nostru. Aceasta proprietate se numeşte ştiinţific neuroplasticitate. Cu alte cuvinte, orice învăţăm şi repetăm suficient de mult – fie o abilitate, un comportament, chiar şi o atitudine – generează în creier schimbări de lungă durată.

Să luăm un exemplu simplu – condusul maşinii. Toţi şoferii cu experienţă îşi amintesc cât de greu a fost la început – câte lucruri trebuie să faci în acelaşi timp – apeşi pe ambreiaj când schimbi viteza, te asiguri privind în oglinda laterală când schimbi banda şi nu trebuie să uiţi să semnalizezi. Pentru creierul începătorului toate acestea sunt copleşitoare. Practicând însă zi de zi în creier se creează „drumuri“, care apoi se „lărgesc“ devenind „autostrăzi“. Aşa se instalează obişnuinţa.

Comportamentul devine automat. Ajungi, după ceva timp, nici să nu-ţi mai aminteşti câte semafoare erau în drumul spre casă, nici detaliile exacte ale traseului – creierul a mers pe calea bătătorită.

Acest mecanism economiseşte foarte multă energie cerebrală, şi tocmai de aceea creierului îi place să meargă pe „autostradă“ şi este extrem de dornic să construiască şi mai multe.

Din păcate, această extraordinară proprietate are şi efecte adverse. Deseori avem în creier „autostrăzi“ nepotrivite, sau care nu ne duc acolo unde ne dorim. Spre exemplu, obişnuinţa de a ne enerva este tot o autostradă. Obişnuinţa de a vedea mereu ce merge prost, de a-i judeca pe cei din jur, de a deveni inflexibil în apărarea propriilor opinii – toate sunt comportamente care au în spate o „autostradă“ pe care, inconştient mergem de fiecare dată.

Ce putem face? Soluţia este să ne folosim mintea pentru a construi alt fel de „autostrăzi“. Decizia conştientă de a lua o pauză când o discuţie devine prea tensionată, de a căuta şi partea bună în orice situaţie, de a vedea şi punctul de vedere advers – toate acestea sunt modalităţi prin care ne putem folosi gândurile într-un mod constructiv, prin care putem „sculpta“ propria minte, o putem schimba, oferindu-ne cel mai frumos cadou – acela al unei minţi echilibrate, cu o „reţea de autostrăzi“ ce duc spre destinaţia corectă.

Sursa: http://www.cariereonline.ro/articol/mintea-acest-liant-care-ne-uneste

 

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.