Ai grija de soba ta…

April 22nd, 2010

Nastratin Hogea şi nevasta lui au decis într-o zi să-şi construiască o sobă. S-au gîndit ei că ar fi fost potrivit s-o pună cu faţa spre Nord. S-au apucat de treabă şi, după ce lucraseră ceva la soba cu pricina, a venit un vecin în vizită. “Nastratine, e bine că faci soba, dar să ştii că ar fi fost mai bine s-o pui cu faţa spre Sud”. A cugetat Nastratin împreună cu a sa consoartă şi-au decis să strice soba şi s-o pună cu faţa spre Sud.

Dar, în vreme ce lucrau, a venit alt vecin care-a opinat că soba ar fi stat mai bine cu faţa la Est. Iarăşi a stricat Nastratin soba, iar a venit un vecin şi l-a sfătuit s-o pună cu faţa la Vest. Şi tot aşa, construia şi dărîma Nastratin soba pînă ce i-a venit o idee genială, pe care i-a împărtăşit-o consoartei. “Eu zic să punem soba pe nişte roţi! Aşa o putem întoarce în direcţia pe care fiecare o vede a fi mai bună!”.

Povestea lui Nastratin este, adesea, şi povestea noastră despre ce înseamnă “opiniile celorlalţi”. Ce cred alţii că-i bine pentru noi şi pentru soba noastră. Pe cît de mulţi oameni ne înconjoară, tot atît de multe păreri putem auzi şi întotdeauna tindem, precum Nastratin Hogea, să-i punem “sobei nişte roţi”, aşa încît să şadă cum vrea fiecare s-o vadă. Ne preocupă atît de mult opiniile altora, ne dăm peste cap şi pierdem timpul cu atîta inocenţă în realizarea viziunilor altora, încît nu mai avem puterea de a lua o decizie proprie. A lua o decizie pentru tine sau pentru ceea ce vrei, alegi, doreşti şi aştepţi înseamnă a refuza să roteşti soba după hachiţele lumii. De fapt, soba poate sta în orice direcţie; problema nu-i direcţia, cît mintea care vede că direcţia poate fi mai bună. Mintea care nu se poate abţine de la a găsi ceva mai bun pentru ceva ce este, de fapt, destul de bun. Pentru minte nu-i destul de bun nimic şi nimeni. Dar, oare, ce avem noi de făcut în experienţa vieţii de cîte ori putem fi expuşi riscului de a pierde vremea, munca, eforturile personale şi tot ce construim în faţa unor opinii care ne vor spune mereu că nu-i destul de bună direcţia în care mergem?

Oare chiar merită lumea “să ne rotim sobele” după dorinţele ei?

Noi am zice că “nu”!

Pentru noi este important să decidem ce anume vrem şi să ne urmăm planurile chiar dacă vor veni şi sute de vecini dornici să ne arate o viziune mai bună. A decide ce vrem şi a ne asuma responsabilitatea pentru decizia noastră înseamnă a crea, a construi, a inventa şi a ne accepta pe noi înşine aşa cum suntem.

Mulţi oameni cad pradă întorsăturilor şi opiniilor contradictorii ale celorlalţi, pierd banii, timpul, poate chiar starea interioară de bine numai pentru că alţii văd soba cu faţa către un alt punct cardinal.

A decide, a alege ce vrem şi a urma decizia proprie este, poate, una dintre cele mai importante lecţii de viaţă pentru un om.

A te încăpăţîna să-ţi construieşti “soba” aşa cum ai decis tu însuţi, fie că-i bine sau nu-i bine, înseamnă putere. Înseamnă onestitate faţă de sine. Înseamnă încredere în tine însuţi.

Un om nu poate îndeplini aşteptările, alegerile, nevoile şi dorinţele altor oameni.

În schimb, este important să ne împlinim propriile nevoi şi dorinţe, să luăm o decizie şi să urmăm paşii necesari împlinirii ei, indiferent dacă alţii ne aprobă sau nu.

Un om se poate împlini doar pe el însuşi. Un om poate decide pentru el însuşi. Ceilalţi aruncă opinia şi pleacă. Dacă n-ai o decizie proprie, te străduieşti din răsputeri să-i împlineşti viziunea celui plecat. Îndeplineşte-ţi propria dorinţă. Ai grijă de soba ta şi fii atent să nu-i faci roţi!


Sursa: National

PS

Povestea asta e oarecum similara cu cea din urma cu cateva zile, cu un magarus si tatal cu baiatul sau ce mergeau ba calare, ba pe jos, in functie de ce zicea lumea. E bine sa fie doua povesti care sa ne aminteasca acelasi lucru… poate, in urma lecturarii lor, chiar nu ne va mai pasa atat de mult de ce spun ceilalti despre deciziile din viata noastra.

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.