Einstein despre… Dumnezeu

February 19th, 2010

Einstein despre... DumnezeuExistă răul sau nu?

Profesorul unei universităţi importante şi-a provocat studenţii să răspundă la următoarea întrebare: “Dumnezeu a creat tot ceea ce există?”

Unul dintre studenţi a răspuns ferm: “Da, bineînţeles!”

Profesorul a continuat: “Dacă Dumnezeu a creat totul, înseamnă că el l-a creat şi pe diavol. Şi, de vreme ce acesta există (aşa cum putem observa în propriile noastre acţiuni), inseamnă că Dumnezeu este cel rău?”

Studentul nu a putut răspunde la această supoziţie, iar profesorul a considerat demonstrat faptul că, a crede în Dumnezeu este o poveste pentru copii, lipsită de logică.

Un alt student a ridicat curajos mâna şi a cerut permisiunea să adreseze o altă întrebare:

“Domnule profesor, starea de frig există?”

“Bineînţeles!”, i-a răspuns profesorul. “Ce fel de intrebare este aceasta? Cu siguranţă că există; nu ţi-a fost frig, n-ai tremurat niciodată?”

Prompt, studentul a reacţionat: “Starea de rece nu există. În concordanţă cu legile fizicii, ceea ce noi considerăm a fi rece reprezintă de fapt absenţa căldurii. Orice lucru poate fi obiect de studiu atâta vreme cât transmite energie (căldură). Zero absolut reprezintă absenţa totală a căldurii, dar starea de rece nu există. Ceea ce am făcut noi este doar să creem un termen care să descrie ce simţim atunci când nu primim căldură în organism.”

“Dar”, continuă temerarul studentul, „întunericul există”?

“Bineînţeles!”, răspunse profesorul.

Şi de această dată studentul îl contrazise, afirmând: “Vă înşelaţi din nou, domnule profesor. Nici întunericul nu există. Ceea ce există de fapt este doar absenţa luminii. Lumina poate fi studiată, întunericul nu. Nici măcar nu poate fi fracţionat intunericul, însă lumina da. O simplă rază de lumină alungă întunericul pe suprafaţa inundată. Întunericul este un termen inventat de oameni pentru a descrie ceea ce se intamplă atunci când lipseşte lumina.”

În fine, studentul îl intrebă pe dascălul său: “Şi răul, domnule profesor, există răul absolut?”

Profesorul îi răspunse “Bineînţeles că există! După cum ştim toţi, există violuri, crime, jafuri şi agresivitate peste tot in lume; acestea sunt întruchiparea răului.”

“Domnule profesor, răul absolut nu există” – interveni studentul. „Dumnezeu nu a creat răul. La fel cum am demonstrat în celelalte două cazuri, răul este absenţa lui Dumnezeu în inima oamenilor, este absenţa iubirii, cinstei şi onoarei. Dragostea şi credinţa sunt precum căldura şi lumina. Ele există. Absenţa acestora dă naştere răului!”

După toate acestea, profesorul se recunoscu învins de argumentaţia logică şi nu mai spuse nimic.

Numele studentului era… ALBERT EINSTEIN

GD Star Rating
loading...
Einstein despre... Dumnezeu, 9.0 out of 10 based on 1 rating

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.