Sentimentul unei inaripate

January 2nd, 2010

Poate ati vazut… si ati si desenat candva un stol de păsări migrând spre sud… Dar v-ati intrebat vreodata de ce are forma caracteristică de “V”? Daca este vreo logica ştiinţifică a acestei încolonări?

Explicaţia este una tehnică: în momentul în care fiecare pasăre îşi ridică aripile, crează o forţă ascensională pentru înaripata din imediata apropiere. Astfel, zburând în formaţie de “V”, întregul stol induce o viteză de zbor cu cel puţin 71 % suplimentară, comparativ cu zborul individual al păsării.

Daca am invata de la ele am intelege ca:

Oamenii care împărtăşesc un ţel comun şi sentimentul apartenenţei la o comunitate pot atinge obiectivele mult mai facil şi mai rapid, deoarece “călătoria” lor este bazată pe încrederea reciprocă si pe elanul multiplicat..

Dacă o înaripată părăseşte stolul, va simţi instantaneu dificultatea şi efortul de a menţine ritmul şi se va reintegra rapid în formaţie, pentru a se bucura de avantajul faliei de ascensiune indusă de pasărea din faţa ei.

La fel si noi,

Dacă vom împărtăsi sentimentul unei înaripate, vom rămâne în echipă alături de semenii noştri, care conduc în aceeaşi manieră cum am conduce şi noi.

Dacă pasărea ce conduce stolul oboseşte, se retrage în urma formaţiei, locul ei fiind luat de o altă înaripată.

Am intelege, de asemenea, ca:

Luarea deciziilor de predare a ştafetei reprezintă un punct sensibil atât pentru oameni, cât şi pentru păsările migratoare.

Înaripatele din spatele stolului încurajează pe cele din linia întâi pentru a menţine viteza zborului.

Noi, ce mesaj transmitem atunci când susţinem din culise?

În fine – poate cel mai important aspect -, dacă o pasăre se îmbolnăveşte sau este rănită de un glonţ şi părăseşte stolul, alte două înaripate i se alătură, ajutând-o să aterizeze, respectiv acordându-i ajutor şi protecţie. Cele două vor rămâne până când pasărea poate zbura din nou, ori decedează. Doar ulterior se vor reintegra in stolul lor sau in altă formaţie de înaripate ce le vor conduce către stolul de origine.

Dacă vom resimţi sentimentul unei înaripate, vom sta alături unul de altul precum o fac acestea.

GD Star Rating
loading...

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Website


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.